Karanlık Mürit İnceleme

     Burada yazılan yazılarda spoiler bulunmamaktadır. Spoilerli inceleme geldiğinde gerekli uyarıları yapacağım.

Christie Golden’in kaleminden, Katie Lucas’ın önsözü ile…

Uzun zaman önce çok, çok uzak bir galakside Klon Savaşları animasyon dizisinin yayınlanmamış bölümlerini temel alan efsanevi … romanı.

Star Wars severler, diğerleri üç noktayı tamamlarken, sizler nasıl bir yazı ile karşılaşacağınızı çoktan biliyorsunuz.

Konsey de biliyordu. Güç ile seziyordu. Tartıyor, güç ile geleceğe uzanıyor ve bir karar veriyordu. Spoiler katmadan üç noktanın varlığını açıklamam. Spoiler katmadan, karanlık tarafın engin denizi bu yazının üzerinden kalkmaz. Spoiler katmadan kitap hakkında aydınlık ve taraflı, dogmatik düşünce belirtebilirim.

Yazarın Star Wars’ı yaşadığı aşikar. Uzak bir galaksiden gelen bir misafir gibi. Eşi benzeri olmayan betimlemeler, kitabın akıcılığını ön plana çıkarıyor. Rahat, hızlı ve anlaşılır bir kitap okumuş oluyoruz. Çevirmen Sayın Ege Sayın, ayrı bir teşekkürü hak ediyor. Çünkü yabancı bir dilde yer alan betimlemeleri kendi dilimize aktarmak ve alışık olduğumuz kelimelerle kitabı okuyucuya sunmak kolay iş değil. Sayın Ege SAYIN sadece kitabı değil, karakterleri yansıtmakta da güzel başarı elde etmiş. Şahsım adına bu siteden teşekkür ediyorum.

Karakterin iç çatışmalarının saf bir şekilde dışa çıktığı bir kitap okuduk. Star Wars’ın aydınlık duygusunu hissettirip, karanlık yönüne daha çok çalışmış. Bu mantıklı bir çalışma. Çünkü evrenin zaman dilimi, her şeyin, düşünen her bir canlının, yaşayan her bir varlığın kafasının karıştığı bir dönem. Klon savaşları dönemi. Elbette bu dönemde yer alan bir kitabın karanlık tarafı daha etkin olacaktır.

 

Spoilerli Karakter İncelemeleri

Quinlan Vos

Kat 1313. Corusant’ın doğal ışık görmediği yerler. Buraları kendi ışın kılıcından daha iyi tanıyan bir Jedi Şövalyesi. Yaşayan güce saygılı. Konseye ve tapınağa bağlı. Aydınlık ve karanlık taraf arasında bir dengede. Galaksinin görünmeyen yüzü ve suç dünyasının korkulan kişisi. Tanıyanı yok. Bağlılığı yok. Tek amacı galaksiyi suç kartellerinden temizlemek. Bunun için bir yardımcıya da ihtiyacı yok.

Peki bir gün; Çok bağlı olduğu konsey ona suç kartellerinden fazlasını temizlemesini isterse ne olur?

Quinlan Vos karakteri için görev en kutsal onur. Görevinin tamamlamak için Asajj Wentress gibi en son aşık olunacak mahlukata aşık olur. Karanlık taraf gibi hiç kıyısında yüzmediği gücün içine balıklama dalar. Quinlan Voş işte böyle bir karakter.

Asajj Ventress

     Gücün kıyısında dolanan bir ödül avcısı. Kont Dooku’nun suikastçısı. Eski ustası tarafından ihanete uğramış bir yaban arısı. Yaşadığı ve nefes aldığı her saniye elleri tetikte yaşayan bir kadın. Star Wars evreninin, hissettikleri açısından en haklı isyanına sahip bir yabancısı. Kendisini yakından tanıyoruz. İç dünyasına ait olan her şeye sahibiz. Karanlık Mürit kitabı yayınlanan kadar ben böyle düşünüyordum. Kont Dooku”nun ihaneti ile tutunacak hiçbir dalı kalmayan Ventress’in, arayış içindeki mücadelesine tanık oluyoruz. Kitap boyunca Quinlan Vos’a kıyasla yolundan sapmadan ilerliyor. Aşık olacağa Jedi’a yine iş üzerinde karşılaşıyor.

Yaban arıları için yuva demek, bir demir yolu hattının yanı başı olabilir. Evinizin beyaz duvarlarında onları görebilirsiniz. Elektrik direklerinde ve daha birçok yerde.

Asajj Ventress

Asajj Ventress için hayat aynen böyle. Sokaklar onun evi. Çıkarlarına ters düşen her şey onun düşmanı. Fakat Quinlan Vos, bu eve gelen yolunu kaybetmiş biri. Asajj Ventress kitapta, sahip olduklarından ödün vermeyerek, Vos’a aşk dolu bir oyun oynuyor. Oyunun sonucunda eski ustası ile karşı karşıya geliyor. Oyuncağı ile gerçek bir aşk yaşıyor. Efsanevi bir karakterin yaşamını güç ile sonuçlandırabileceği harika bir baş yapıt.

Ventress”in efsanevi hayatına, bir hiç için mücadeleden vazgeçerek gerçek bir seçim yapması derin bir anlam katıyor. İhaneti intikam ile son bir kez daha sonuçlandırma çabası sonuçsuz kalınca. Aşkı ile uzak diyarlara göçün hayalini kuruyor. Hayatında yer alan son isteği ise aşkı tarafından aydınlık taraf seçilerek, kül oluyor.

Obi wan Kenobi

O aydınlığın kalkanı. Tüm dünyası bundan ibaret. Kitapta bile böyle. Gençliğinden yaşlılığına fikirlerinde ve yaşadıklarına dahi bakarak tek bir değişim göremezsiniz olgunluk dışında. İnandığı şen için doğdu, inandığı şey için ölecek.

Quinlan Vos ile dostluğu daha karmaşık. Eğlenceli tabiri bile kullanılabilir. Fakat kitap boyunca verdiği her öğüt, onun kendi iç yansıması olarak çıkmayacak. Konseyin istekleri Kenobi’nin duygularının önüne geçecek. Ustası Qui-gon Jinn’in söylediklerinin önüne geçecek. “Bazen doğru olanı yapmak, emirleri yerine getirmekten daha önemlidir.” Quinlan Vos’a vereceği öğütler, okuyucuya bunun tersini yansıttığını gösterecek. Kenobi her zaman olduğu gibi yanlış yaptığını bile bile Quinlan’ın eski düşmanı ve sempatik bulduğu yaban arısı ile çalışmasına göz yumacak. Klasik bir Obi wan Kenobi karşınızda olacak.

Ara bulucu Obi wan Kenobi. Vos’un konseyde kalacak son destekçisi olduğu düşünülürse daha iyi bir isim olamaz. Vos’un düştüğü karanlık çukurda, ona yardımcı olmak için kendi hayatını dahi tehlikeye atacak. Jedi öğretilerinin vücut bulmuş hali Kenobi için en doğal davranışı sergileyecek.

Kont Dooku

Sith’in en tehlikeli savaşçısı. Karanlık Taraf’a idealist bir yaklaşımla Jedi düzeninden ayrılmış gerçek bir lider. Aslında hangi lider gerçektir? Bu soru için uygun bir kitap değil. Ama, Asajj Ventress gibi, yetenekli bir suikastçı dan vazgeçmesi, hayatında aldığı en yanlış kararlardan biri. Darth Sidious’un isteği ile çırağına ihanet ederek gelecekte çırağı ile intikam savaşlarından sağ çıkmak için mücadeleler verecek. Güce olan hassasiyeti bile kendisinden gram nem kapmış birisi karşısında yetersiz kalacak.

Kitap boyunca Ventress ile mücadelesi buna bir örnek. Dökeceği her bir soğuk ter, güce olan hassasiyetinin ona karşı ihanetinden oluşuyor. Şansına ise diyecek yok. Onun ölümü için can atan milyonlar düşünülünce ve bu milyonların içine Jedi Konseyi de eklenince yaşaması büyük bir şans. Ama gerçek bir Star Wars hayranı bu evrende şansa yer olmadığını iyi bilir. Her bir seçim bir kaderi gün ışığına çıkarır. Kont Dooku şanstan fazlasına sahip ve düşünülürse şansa ihtiyacı yok. Kaderinde ihanet etmekte var ihanete uğramakta.

Karakterin işleniş tarzı yorucu. Kitabın, Klon Savaşlarının sonuna doğru açılan bir pencere olduğu için Kont Dooku karakterinin yorucu hissettirilmesi, yaşlı hissettirilmesi normal. Deneyimi sayesinde ise iki müttefiki rahatça alt etmeyi başarıyor.

Jedi Konseyi

Yaşam için savaş. Hayatlar için savaş. Barış için yaşa. Zaman bildiğimiz zaman değil. Güç kullanıcıları bildiğimiz insanlar değil. Her şey karışık. Aydınlığı demir parmaklıklarda hapsettiler.

Usta, eskiden yaptığımız seçimler teker teker yüreklere yazılırdı. Gerçekten iyi bir amacı olurdu. Yaşadığımıza inandığımız doğru şeylerden ödün vermezdik. Eskiden belki bu kadar, karanlık günler görmedik. Belki bu kadar çaresiz kalmadık. Ama yinede seçimlerimizde Jedi yolundan sapmaz idik. Galaksi değişti. İnsanlar değişti. Jedi’lar değişti. Jedi Konseyi ise değişimden payını aldı. Sith’in becerileri karşısında zayıflıklarını atamadılar benliklerinden.

Kitapta, Jedi Konseyinin Quinlan Vos için istedikleri suikast planı, her şeyi değiştirdi. Obi wan’ın konseye bakış açısını, Anakin’in fikirlerini, Quilan Vos’un kendisini değiştirdi. Konsey iyiliğin saf bekçisi olarak görünürken, aydınlığa açılan yürekler olarak dile getirilirken, bir adamın yok edilmesi için kendi benliklerinden nasıl vazgeçtiğini bu kitap çok iyi gösterdi.

Çığlıklar içinde Quinlan Vos

Kendi kalemimden, Quinlan Vos karakterinin, iç dünyasının çığlığını yansıtmaya çalıştım. Kitapta bu çığlığa tanık olacaksınız çünkü.

Yaşarken kendi hapishanemi taşıyorum. Çok yıllarımı verdim. Kendini evrenin karmaşası içinde bulup, bundan kar payı çıkarmak isteyen varlıklara karşı. Beni yıllarca sevdaya asi sandılar. Yorgunum… Benim sevdamı bilmelerine ihtiyacım yoktu. Ben aydınlığı sevdim. Kendini savunamayan her canlının savunucusu olmayı seçtim. Seçimlerimin önüne kim gelirse ezdim geçtim. Ben Quilan Vos. Evet aşık oldum. Ventress’i sevdim. Onu severken öldürdüm. Tuncel Kurtiz’in dediği gibi, sevdim. Merhametle sevdim. Bıçak ile öldürdüm sevgimi. Gözyaşı döktüm. Sevgimin ölümünü hızla soğumasını izlerken. Karanlığa bıraktım sevgimi. Aşk ile aydınlıkta yaşarken. Çünkü yıllarımı verdiğim hapishaneden çıkmak için buna ihtiyacım vardı.

Gizlice Sevsem

Burada yer alan betimleme, Asajj Ventress için benim tarafımdan yazılmıştır.

Af dilemek için yaşadım ilk defa. Af duymak için yaşadım ilk defa. Siz beni tanımazsınız. O hırçın yapının altında yaşayan sevgi dolu yüreği tanıyamazsınız. Kurduğum hayalleri bilemezsiniz. Dogmatik, siyasi, etik düşünceleriniz beni tanıyamaz. Beni istediğiniz gibi görmekte özgürsünüz. Benim dostluğumda, sevdamda bakidir. Teşekkür ederim Kont Dooku, hayatın acımasız gerçeklerini bana gösterdiğin için. Üzülürüm sana, bu ihaneti seninde yaşayacağın için. Ben Asajj Ventress. Bir hain kurşunu ile sarsıldım. Bir çift gözde gördüğüm aşk ile hayat buldum. Hırçın yapımı ilk defa terk edeceğim. Çorak bir çöle sevdamı gömmeden, sevdiğimi en büyük düşmanımın elinden kurtarmak için.

Karanlık Mürit kitabında, mutlu olmayı, kim hak ediyor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… (Aşk) Romanından daha fazlası!

Önceki İçerikEylemsizlik Eylemi…
Sonraki İçerikHan Solo Cameo Sürprizi