Yuuzhan Vong Nedir?

Bu yazı, yaklaşık yirmi kitaplık bir serinin özetidir. Bu sebepten dolayı olaylar burada anlatıldığı kadar basit ve yüzeysel değildir. Olayları daha ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için kitapları okumanız önerilir. Ancak sizlere bu yazıda Yuuzhan Vong Nedir sorusuna yanıt olmaya geldik.

1- Giriş

Bildiğiniz gibi Star Wars evreni tek bir galakside geçer. Galaksinin dışında bulunan hiperuzay anomalisi sebebiyle de galaksi dışına çıkılamaz. Bu yüzden galaksi sakinleri dışarıdaki olaylardan çoğunlukla habersizlerdir. Yuuzhan Vonglar da en basit şekilde tanımlanmaya çalışılırsa ”galaksi dışı ırk” diyebiliriz. Yani Yuuzhan Vonglar farklı galakside yaşayan bir ırk.

Mara Jade, Vong ajanı Yomin Carr ile dövüşürken.

2- Eski Galaksi Dönemi

Yuuzhan Vonglar, Star Wars hikayelerinin geçtiği galaksiye gelmeden önce başka bir galakside, Yuuzhan’tar adlı bir gezegende yaşamını süren bir ırktı. Bu gezegen normal bir gezegen değildi, yaşayan bir gezegendi. Yani başlı başına bir canlıydı. Yuuzhan Vonglar ise bu gezegende, gezegen ile simbiyotik yaşayan bir ırktı. Teknoloji bakımından gelişmemişlerdi, fakat organik teknolojileri (biyoteknoloji) her şeye taş çıkartacak derecedeydi. Ayrıca o dönemde Güç’e yatkın bir ırktı.

Tıpkı hikayenin geçtiği galakside olduğu gibi bu galakside de farklı ırklar vardı. Bu farklı ırklar Vonglara nazaran teknolojide daha da gelişmişti. Farklı ırklar teknolojileriyle birlikte droidler yaratmaya başladı.

Fakat bir süpernova sonrası bu ırkların çoğu yok oldu. Yayılan radyasyon dalgası çevredeki bu ırkları yok etti. İki farklı droid türü ise bu radyasyon dalgasından kurtulmayı başardı. Zeka sahibi bu droidler kendi nesillerini bir şekilde devam ettirdiler.

Yuuzhan Vongların ana gezegeni, Yuuzhan’tar.

Bu iki droid ırkı Abominor ve Silentium olarak adlandırılıyordu. Kısa süre sonra bu iki ırk aralarında anlaşmazlığa düştü. Her iki ırk da kendi ırklarını en üstün görüyordu. Bunun sonucunda iki ırk da galaksi çapında diğer ırklara karşı bir soykırıma girişti.

Yuuzhan Vonglar da bu savaşa karışmak zorunda kaldılar. Savaş uzayıp gidince Vonglar kendi ırklarını savunma içgüdüsüyle evrilerek vahşi ve savaşçıl bir ırka dönüştü. Savaşın sonunda ise iki droid ırkını da galaksiden defetmeyi başardılar.

Fakat kazandıkları vahşilik Vonglarda bir kibir yarattı. Mekanik teknolojiye karşı büyük bir nefret toplamış olan Vonglar kendi biyoteknolojilerini tüm galaksiye yaymak istedi. Zamanla tüm galaksiyi kendilerine boyun eğdirdiler ve diğer ırkları köleleştirmeye başladılar. Chazrach gibi bazı sürüngen ırkları ise kendi ordularına köle savaşçılar olarak kattılar.

Fakat galaksinin hepsine hükmedince haliyle kendi içlerinde ayrılıklar yaşanmaya başladı. Bu ayrılıklar öylesine şiddetliydi ki droidlerle olan savaştan bile daha büyük bir savaş patlak verdi. Bu savaş tarihe Cremlevian Savaşı olarak geçecekti.

Vonglar kendi aralarında savaşarak galaksinin büyük bölümünü yaşanamaz hale getirdi. Buna ana gezegenleri Yuuzhan’tar da dahildi. Nasıl yok olduğuna dair bilgiler zamanla kaybolsa da bilinen tek bilgi, Yuuzhan’tarın bir şekilde tohum oluşturarak yeni bir gezegen oluşturduğuydu. Bu gezegen de tıpkı Yuuzhan’tar gibi organik bir canlıydı.

Başta dediğim gibi, Vonglar kendi gezegenleri ile simbiyotik olarak yaşayan bir ırk idi. Dolayısıyla gezegenleri yok olunca çok büyük acılara maruz kaldılar. Güç ile olan bağları kesildi, çoğunluğu öldü. Hayatta kalanlar ise bu çektikleri acıları dindirmek için kendi vücutlarını modifiye etmeye başladı. (Farklı simbiyotik canlıları vücutlarına enjekte etmek gibi.)

Bu sıralarda ise Yuuzhan Vonglarda bir inanç baş gösterdi. Yun’o adı verilen tanrılara tapmaya başlayan Vonglar inançları sayesinde tekrar toparlanarak barışı sağlayabildi. Fakat savaş çok kanlı geçmişti. Galaksileri büyük çoğunlukla yok olmuştu. Bu sebeple Vonglar yeni bir galaksi aramaya girişti. Bu sırada az önce bahsettiğim Yuuzhan’tar’ın tohumu olan Zonama Sekot adlı gezegen de kendine uygun bir yer arıyordu. Fakat Vonglar bu gezegenin varlığından habersizdi.

Zonama Sekot

Koros-Strohna adlı büyük gemiler ile galaksi dışına çıktılar. (Gemi dediğime bakmayın, hepsi organik canlılar.) İntergalaktik boşluk olarak adlandırılan galaksiler arasındaki boşlukta bin yıllar boyunca dolaştılar. Fakat bu dönemde herkes gergindi ve klanlar arasındaki çatışmalar da devam etti.

3- Galaksi İşgali Öncesi Dönem

Vongların arayışları binlerce yıl sürdü. Fakat dördüncü filmden yaklaşık 4000 yıl kadar önce en sonunda bizim bildiğimiz galaksiyi buldular. O dönemde Exar Kun’un galakside terör estirmesini fırsat bilerek galaksi içine kaşifler gönderdiler.

Galaksinin ”Wild Space” adlı bölgesinde birkaç Mandalorian ile çatışmaya girseler de büyük bir olaya girişmediler. Binlerce yıl boyunca galaksi dışında kalarak istilalarını planladılar. Birkaç bin yıldan sonra ise Yuuzhan’tar’ın tohumu Zonama Sekot galaksiye giriş yaptı. Gardaji Rift adlı bir bölgedeki yıldızın yötüngesine oturdu. Fakat Vonglar hâlâ bundan habersizdi. Bu sırada ise Ferroan adlı bir ırk çabuk davranarak yeni keşfettikleri Zonama Sekot’u kolonileştirdi.

Sakin geçen bu dönemlerde Darth Maul, bir Vong ile karşılaştı ve onu öldürdü. Vong’un ırkı bilinmediğinden fazla büyük bir olay yaşanmadı. Asıl olay 32 BBY’ye gelindiğinde Vongların Zonama Sekot’u keşfetmesiyle yaşandı. Vonglar, bu gezegenin ana gezegenleri Yuuzhan’tar benzerliğinden dolayı şaşırmıştı.

Fakat her şeye rağmen gezegen canlı bir organizmaydı. Bu yüzden gezegen Vong ırkını başta kabul etmedi. Gezegene yerleşmeye çalışan Vonglar biyosferde öldü. Gezegen onlarla iş birliği yapmaya çalışsa da Vonglar hırslı bir biçimde gezegene seferler düzenlemeye başladı.

Fakat Cumhuriyet’in bu saldırılardan haberi oldu ve Vergere adlı bir Jedi şövalyesini araştırmaya gönderdiler. Burada Vergere, gezegenin aslında bir canlı organizma olduğunu keşfetti. Saldıranların ise farklı bir galaksiden gelen, organik gemiler kullanan bir ırk olduğunu öğrendi.

Vergere ve Yuuzhan Vongların ilk teması.

Vergere’nin öğrendiği başka bir şey ise Vongların Güç ile bağı olmamasıydı. Güç’e duyarlı olmamak farklı bir durumdu. Vonglara Güç hiçbir şekilde etki etmiyordu. Bu yüzden Güç kullanarak onları hissetmek imkansızdı.

Vergere aynı zamanda Vongların sadece Zonama Sekot değil, tüm galaksiyi ele geçirmeye çalıştıklarını da anladı. Fakat Vonglar o sırada gezegene önceden yerleşmiş olan Ferroan ırkına saldırılara devam etti. Vergere daha fazla masumun ölmemesi için onlarla bir antlaşma yapmaya karar verdi. Antlaşmaya göre Vonglar saldırıyı durdurursa Vergere onlara katılacaktı. Vonglar Vergere’nin olağanüstü savaş yeteneklerinden etkilenerek bunu kabul ettiler. Aynı zamanda bu sayede galaksi hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaklardı.

Bir yıl sonra Jedi Konseyi, Vergere’nin kaybından dolayı Obi-Wan Kenobi ve Anakin Skywalker’ı görevlendirerek Zonama Sekot’a gönderdi. Fakat ikisi de burada hiçbir iz bulamadı. Bu olaydan sonra Yuuzhan Vonglara ”Irak Yabancılar” denilmeye başlandı. İki yıl sonra ise Outbound Flight adlı bir proje ile galaksi dışında yaşam aramaya girişildi. Bu projenin birkaç amacı vardı ve amaçlarından birisi de Vergere’i bulmaktı. Fakat Chissler ile girilen bir antlaşmazlık sonucu proje başarısız oldu.

İlerleyen dönemlerde Yuuzhan Vongların lideri Supreme Overlord Quoreal istila hakkında bazı şüphelere düştü. Başka bir galaksiye gidilmesini önerdi. Fakat Vonglardan bazıları bu fikre karşı çıkarak Quoreal’a darbe düzenledi. Quoreal öldürüldü ve başa Shimrra Jamaane geçerek istilanın tam gaz devam edeceğini söyledi.

Sonraki zamanlarda Palpatine’in bir şekilde istiladan haberi oldu. Fakat o sıralarda Cumhuriyet’i devirmeye çalıştığı için bu fikri kimseye açıklamadı. Klon Savaşları’ndan sonra ise birkaç ufak ipucunu halka duyurdu. Ayrıca Chiss Ascendancy bu dönemlerde Yuuzhan Vonglarla küçük bir çatışmaya girdi. Chissler Vongları püskürtse de Vongların savaşa getirdiği filosu çok küçüktü.

Bu küçük it dalaşından sonra Vonglar araştırma için galaksideki ırkları kaçırmaya başladı. Bazılarına deneyler yapıldı, hayatta kalanlar ise ”tanıdık” olarak sıfatlandırılarak Vonglar arasında kalmaya devam etti. Vergere de bunlardan biriydi. (Daha sonradan Darth Krayt olarak galaksiye korku salacak olan A’sharad Hett de Vong esiri olmuştu.)

İmparatorluk yıkıldıktan sonra Thrawn Vonglarla bazı çatışmalara girdi. İmparatorluk’u tekrar yükseltmek istemesindeki en büyük sebep, İmparatorluk’un işgale karşı Yeni Cumhuriyet’ten daha başarılı olacağını düşünmesindendi. Thrawn’un ölümünden sonra ise Vongların önlerindeki engel kalktı ve tüm galaksi boyunca ajanlarını göndermeye devam etti. Çeşitli yerleri karıştırarak kaos ortamı yaratmaya çalıştılar.

İşgalin hemen öncesinde Vongların en büyük ajanı Nom Anor, o sırada Mandalorianların başında olan Boba Fett’e işgalde yardım etmelerini istedi. Boba Fett, eğer reddederse Mandalorianların Vong kölesi olacağını düşünerek bunu kabul etti. Fakat sonradan Cumhuriyet için ajan olacaktı.

Vong ajanı Nom Anor.

4- İstila ve Savaş

Rhommamool gezegenindeki Nom Anor, Yaşamın Kızıl Şövalyeleri adlı bir örgüt kurdu ve komşu gezegen olan Osarian ile bir karışıklık çıkardı. Bununla yetinmeyen Anor, Mara Jade Skywalker dahil çoğu kişiyi Vonglara özel bir hastalık ile zehirledi.

Cumhuriyet ise istiladan habersizdi. Bunu fırsat bilen Vonglar Helska IV gezegenine bir üs kurdular. Sernpidal gezegenine ise biyoteknolojik bir canlı koyarak gezegenin ayını yörüngesinden çıkardılar. Bu sırada gezegende olan Han Solo, Chewbacca ve Anakin Solo alabildikleri kadar sivil alarak kaçmaya çalıştılar. Fakat kaçarken Chewbacca arkada kaldı ve gezegene düşen ay tarafından ezilerek hayatını kaybetti.

Ana Vong filosunun gelmesiyle beraber savaş resmen başlamış oldu. Jacen Solo sayesinde Helska IV’teki üsleri yok edilmesine rağmen Vonglar tüm gücüyle saldırmaya devam etti. Vonglar hızlı bir şekilde Bimmiel, Dantooine, Dubrillion ve Obroa-skai’yi ele geçirdi. Ithorianların ana gezegeni Ithor ise yaşanamaz hale geldi. Üstündeki canlı yaşamı bitti, kurtulanlar başka gezegenlere taşındı.

Ele geçirilen gezegenlerden gelen mülteciler Yeni Cumhuriyet için çok büyük bir sorun olmaya başlamıştı. Artık Vonglar Cumhuriyet için ciddi bir tehditti. Senatodaki bazı kişiler Jediları bu istiladan sorumlu tutmaya başlamışlardı. Vonglar ise Jediları önlerindeki tek engel olarak görüyordu. Bu yüzden yerel halkı provoke ederek Jedilara karşı büyük bir nefret başlattılar. Hatta bazı örgütler Vonglarla iş birliği bile yaptı.

Vonglar Huttlar ile de antlaşma yaptı. Antlaşmaya göre Vonglar Hutt uzayında serbestçe dolaşabilecekti. Fakat Huttlar aslında iki tarafa da oynuyordu. Huttlar Cumhuriyet tarafına da Vong filolarının hareketlerini bildirdi. Fakat yine de bunun sonucu ağır oldu ve Vonglar Hutt uzayını kullanarak gemi tershanelerinin bulunduğu Fondor’a saldırdılar. Bu savaş çok kanlı geçti. Gezegende bulunan Centerpoint İstasyonu sayesinde Vong filosunun neredeyse yarısı yok oldu. Yeni Cumhuriyet savaşı kazansa da kayıpları çok ağırdı.

Vongların Duro’yu ele geçirmesiyle beraber galaksi daha da karıştı. Vonglar Cumhuriyet’e eğer Jediları teslim ederse ateşkes imzalayacaklarını söyledi. Bu fikirden sonra galakside o döneme kadar hiç olmadığı kadar Jedi nefreti oluştu. Bazı hükümetler Jediları avlamaya başladı. Vongları destekleyen bir örgüt olan ”Barış Tugayı” Yavin IV’teki Jedi tapınağına saldırı düzenledi. Barış Tugayı kolayca defedilse de Vonglar da çok geçmeden Yavin IV’e vardı. Jediların çoğu tahliye edilmiş olsa da Tahiri Veila adlı bir Jedi Vonglar tarafından esir alındı.

Vonglar Tahiri’ye büyük işkenceler yaptı. Onun üstünde deneyler yaparak bir Jedi-Vong melezi yaratmak istediler. Fakat deneyleri tamamlanamadan Tahiri’nin en iyi arkadaşı Anakin Solo onu kurtardı. Kurtarırken Vua Rapuung adlı bir Yuuzhan Vong’dan da yardım aldı. Vua Rapuung, Vonglar arasında ”Utanılanlar” olarak görülen bir sınıfın üyesiydi. Bu sınıf Vonglar arasındaki en düşük sınıftı. Vonglar tarafından dışlanmış kişilerden oluşan bu grup, Anakin’in bu kahramanca olayından sonra Jedilara tapmaya başladı. Onlara göre Jedilar Yuuzhan Vongların Güç’e yatkın oldukları zamanları gibiydi.

4.1- Mykr Operasyonu

Savaş başlayalı artık iki yıl olmuştu. Yuuzhan Vonglar bu süre içinde yeni bir biyolojik organizma geliştirmişti. Voxyn adı verilen bu canlılar, Mykr gezegeninde bulunan, vahşi bir yırtıcı olan vornskr ile Yuuzhan Vong galaksisinden bir canlı olan fero xyn’in meleziydi. Bu hayvanlar özel olarak Jedi avlamak için hibritleştirilmişti. Vornskrlar Güç’e yatkın hayvanlardı ve Güç yatkını kişileri hissedebilirlerdi. Bu yüzden voxynler bu iş için biçilmiş kaftandı.

Önce tek bir voxyn oluşturan Vonglar, daha sonradan bu hayvanı klonladılar. İlk oluşturdukları ise Voxyn Kraliçesi olarak adlandırıldı.

Bunun tehlikeli bir şeylere sebep olabileceğini düşünen Anakin Solo, bir ekip kurarak Voxyn Kraliçesi’nin olduğu gezegene saldırma planı yaptı. Ekipte Han ve Leia’nın tüm çocukları bulunuyordu. Anakin, Jacen ve Jaina’ya ek olarak 14 Jedi, Yuuzhan Vonglarla savaşmak için özel üretilmiş 3 droid bulunuyordu. Plana göre Lando Calrissian onları Mykr’e ulaştıracaktı.

Yuuzhan Vong sempatizanı gibi davranan Lando Calrissian ve karısı Tendra Risant Calrissian, Vonglara 17 Jedi yakaladıklarını söyledi ve o sırada Vonglar tarafından ablukada olan Mykr’de Jediları teslim etti. Jedi saldırı ekibi bir Yuuzhan Vong gemisine verildi. Bu gemi onları doğrudan Vongların Mykr’deki merkezine götürecekti. Fakat plana göre yakalanmaları gerekiyordu.

Vonglar tüm Jedilara işkence yaptı. Vücutlarını yaktılar, kestiler. Hatta Jaina’ya ”Hangi kardeşine önce işkence edelim?” diye sormaya bile yeltendiler. Fakat Jedilar ”Güç birleşmesi” olarak adlandırılan bir teknik kullanarak hayatta kalmayı başardılar. Bu teknik Jediların zihnini birleştiriyordu ve birbirlerinden güç almalarını sağlıyordu.

Ardından savaş droidlerinin de yardımıyla saldırı timi Vong gemisini ele geçirdi. Mykr’e inmeye çalışırlarken Nom Anor ve eski Jedi Vergere’nin önderlik ettiği bir gemi Jediları kovalamaya başladı. Ulaha Kore adlı bir Jedi kendini feda ederek saldırı timinin düşman Vong gemisine sızmasını sağladı. Bu gemi voxynlerin üretildiği gemiydi. (Gemi yazının başında anlattığım Koros-Strohna tipi bir gemi. Yani çok büyük. Bu yüzden küçük bir gezegen gibi düşünülebilir.)

Yuuzhan Vong filosu.

Gemide Vonglar tarafından esir alınmış hem bir Nightsister, hem de Karanlık Jedi olan Lomi Plo ve çırağı Walk ile karşılaştılar. Onlara planını anlatan Anakin, Karanlık Jedilardan yardım istedi. Karanlık Jedilar bunu kabul etti ve ortaklaşa çalışmaya başladılar.

Jedilar bir köle şehrinde tuzağa düştüler. Tuzaktan başarıyla kurtulsalar da çok geçmeden Anakin, ablası Jaina’yı kurtarmaya çalışırken ağır şekilde yaralandı. Bu olaydan sonra uzun bir süre tüm ekip Anakin’in Jedi teknikleri kullanarak yaralarını hafifletmesi için zaman kazandırmaya çalışmasıyla geçti. Fakat Anakin sırf kendi için operasyonun durdurulmasını kabul etmedi.

Girdikleri bir alanda kaçmalarını sağlayacak eski bir gemi buldular. Chewbacca’nın yeğeni -aynı zamanda bir Jedi- olan Lowbacca gemiyi tamir etti. Fakat iki Karanlık Jedi, içinde Raynar Thul adlı bir Jedi’ın da olduğu gemiyi çalarak kaçtı. Raynar Thul yaralı olduğu için onlara engel olamadı.

Ardından saldırı timi operasyona devam etti. Operasyon başarılı bir şekilde sonuçlandı. Voxyn klonlamaya yarayacak örnekler de yok edildi. Fakat Anakin Solo’nun yaraları iyice ağırlaşmıştı. Ekibin kaçması için kendini feda etti. Buna şahit olan Jaina anlık bir öfke ve üzüntüyle karanlık tarafa geçti ve tüm gücüyle kardeşi Anakin’in cesedini almaya çabaladı. Başarılı oldu da.

Jacen ise Voxyn Kraliçesi’ni öldürdü. Fakat eski Jedi Vergere, Vonglara yardım etti ve Jacen’ı esir aldı. Ekibin geri kalanı kaçsa da artık Jacen için çok uzun sürecek olan işkence dönemleri başlayacaktı. Jacen’ı tanıyan herkes onun öldüğünü düşünecekti.

Jaina ise uzun süre boyunca karanlık taraf ile uğraşacaktı.

4.2- Coruscant’ın İşgali 

Anakin’in ekibi Mykr’da Operasyonda iken Vonglar ise Coruscant’a büyük bir saldırı düzenlenmişti. Saldırı başarılı oldu ve Vonglar Cumhuriyet’in başkenti Coruscant’ı ele geçirerek adını Yuuzhan’tar koydu. Bu olayı Mace Windu önceden öngörmüştü.

Bu sıralarda ise Jacen Solo, Vergere tarafından işkencelere maruz kalıyordu. Vergere çoktan karanlık tarafa geçmişti ve Jacen’a da bu fikirleri aşılıyordu. Jacen işkenceler ve akıl oyunları sonucunda Vergere’ın çırağı olmuştu. Vergere ona galaksiye düzeni getirebilmekten bahsetmişti. Jacen ise bu fikri mantıklı bulmuştu. Vonglar Coruscant’ı organikleştirmeye başladıkları sırada ise Jacen ve Vergere kaçarak Yeni Cumhuriyet’e sığındı.

Coruscant Savaşı.

Saldırı sırasında Yeni Cumhuriyet’in lideri Borsk Fey’lya da öldürülmüştü. Bu olaydan sonra Cal Omas başkan seçildi ve başkent Mon Calamarilerin ana gezegeni olan Dac’a taşındı. Bu sırada Jediları yönetmek için ”Yüksek Konsey” adı verilen bir konsey kuruldu. Bu konsey 6 Jedi ve 6 politikacıdan oluşuyordu.

Kısa süre sonra Yeni Cumhuriyet araştırma merkezinın Alpha Red adlı gizli bir biyosilah üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Bu silah Vonglara kan kusturacak derecede güçlüydü. Fakat Luke ve beraberindeki Jedilar bu fikre karşı çıktılar. Bunu yaparlarsa İmparatorluk’tan hiçbir farkları kalmayacağını savunan Jedilar, ne kadar uğraşsalar da Cal Omas’ı fikrinden vazgeçiremediler. Fakat çok geçmeden Vergere projeyi sabote ederek durdurdu. Bunun sonucunda ise bir hain ilan edildi.

Bunun ardından Yeni Cumhuriyet Vongları tuzağa düşürmek için bir plan yaptı. Jaina Solo’yu yem olarak kullanarak Vongları Ebaq 9 gezegenine çektiler. Jaina’nın o dönemlerdeki en iyi Jedilardan biri olduğu düşünülürse Vonglar bu tuzağa direkt atlayacaktı. Plan başarılı oldu ve Vong filosunun büyük kısmı darmadağın edildi. Vong ordularının komutanı Tsavong Lah, Jaina Solo tarafından öldürüldü. Vergere savaşta kendi hayatını feda ederek gezegendeki Vong birliklerinin yok edilmesini sağladı.

Bu olaydan sonra ”Galactic Federation of Free Alliances” yani kısaca Galaktik İttifak kuruldu. Bu ittifak İmparatorluk’un kalıntılarıyla Cumhuriyet arasındaydı. Birkaç küçük devlet de bu ittifağa katılarak galaksinin büyük bir çoğunluğunun birleşmesine sebep oldu.

Ve Savaşın Bitişi

Vonglar büyük darbe yemiş olsa da hala yenilmemişlerdi. Luke Skywalker, Vergere’ın verdiği bilgilerle Zonama Sekot’u öğrendi ve oraya baskın yapmak için bir ekip kurdu. Fakat Zonama Sekot Coruscant’a (yeni adıyla Yuuzhan’tar’a) gitmiş ve Coruscant’ın yörüngesine yerleşmişti. Bu sırada ise Galaktik İttifak, Coruscant’ı geri almak için planlar yapmaktaydı. Hem gezegeni geri alacaklar, hem de Vongların lideri Shimrra’yı öldüreceklerdi. İki taraf da toplayabildiği tüm güçleri topladı. Bu artık son muharebe olacaktı. Galaksideki neredeyse herkes Galaktik İttifak’a yardım gönderdi.

Luke önderliğindeki Jedilar Zonama Sekot’a varmıştı. Burada Supreme Overlord Shimrra’yı öldüreceklerdi. Fakat Jedilar Shimrra’nın aslında bir kukla olduğunu, asıl liderin Onimi adlı bir Vong olduğunu öğrendi. Hatta ve hatta Onimi Güç’e duyarlı bir Vong’du. Fakat planlarına devam ettiler. Luke Skywalker Shimrra ile düelloya girerek onu öldürdü. Vongların arkasındaki asıl güç olan Onimi ise Jacen Solo tarafından öldürüldü. Liderlerinin ölümünden sonra ise Vonglar geri çekildi ve Coruscant kurtarıldı.

5- İstila Sonrası

Bu savaştan sonra Yuuzhan Vonglar teslim oldu. Galaktik İttifak ile barış imzaladılar ve kalan Vonglar Zonama Sekot’a yerleşerek Bilinmeyen Bölgelere giderek orada yaşamaya başladılar. Coruscant ise yıllarca sürecek olan bir temizlenme sürecine girdi. Tüm Vong biyoteknolojisinin temizlenmesi uzun yıllar sürecekti.

Yuuzhan Vong Savaşı, galaksinin karşılaştığı en kötü dönemdi. 4 yıl içinde yaklaşık 365 trilyon kişi hayatını kaybetti. (Rakamlarla yazarsak 365.000.000.000.000 kişi)

Savaş bitmiş olsa bile galaksideki etkileri yüzyıllarca sürecekti. Yine de Luke Skywalker hâlâ Vonglardan öğrenecek şeyleri olduklarını düşünüyordu. Bu yüzden daha önceki savaşlarda yaşanamaz hale gelen -ayrıca Jedilar tarafından çok önemli olan- Ossus’u tekrar düzeltmek terraform projesi başlatıldı. 100 yıl kadar sonra ise Luke’un soyundan gelen Kol Skywalker önderliğinde bu düzeltme araştırmaları yüz gezegende yapılmaya başladı. Fakat bunların çoğu Darth Krayt tarafından durduruldu.

Cade Skywalker ve Jediların müttefeki olan, Vong biyoteknolojisi ustası Nei Rin.

Bazı Vongların normal vatandaşlar gibi galakside dolaşmaya devam etmesine rağmen çoğu Vong Bilinmeyen Bölgeler’de Zonama Sekot‘ta yaşamaya devam etti. Bazıları ise Jedilara bilimsel projelerde yardım ederek yaşadılar. Fakat galaksi savaştan sonra bir daha asla eski haline dönemedi.

Önceki İçerikGüç’ün mirası: Darth Caedus
Sonraki İçerikAnakin ve Palpatine’in Underworld’deki Macerası