Palpatine, Skywalker’ın Yükselişi filminde ölümden dönüyor ve bilincini orijinal Star Wars evreni Legends’ta da (diğer adıyla Genişletilmiş Evren) olduğu gibi klon bedenine aktarıyor.

Skywalker’ın Yükselişi filminde, özellikle Palpatine’in Endor Savaşı’ndan sonra dirilmesi ve İmparatorluk güçlerini ortaya çıkarmasıyla ilgili olarak Legends çizgi roman serisi Dark Empire‘dan esinlenildiği çok açık. Ama hangi hikaye bu hikayeyi daha iyi anlatıyor? Dark Empire birçok yönden orijinal ve öncül üçlemeyle Canon muadilinden daha uyumlu.

Palpatine, hem Canon hem de Legends’ta özünü klon bir bedene aktarmak için ustası Darth Plagueis‘in Sith öğretilerini kullanıyor. İmparatorluk Ordusu’nun (Legends’ta Byss ve Canon’da Exegol) yedek bir kısmıyla gizli kale dünyasından yeni süper silahlarla desteklenen yenilenmiş İmparatorluğunu galaksiye salıyor.

Yüzeysel olarak her iki hikaye neredeyse aynı olsa da Legends hikayesi Luke Skywalker ve Leia Organa‘nın karakter gelişiminin önemli bir parçası ve Jedi’ın Dönüşü‘nün hikaye arc’ları üzerine inşa edilmiş durumda. Dark Empire’da Palpatine’in dönmeyi nasıl başardığı ve karanlık tarafın doğal olmayan gücü zevkli bir şekilde ele alındı diyebiliriz.

Palpatine’in Legends’taki dönüşü, Skywalker’ın Yükselişi’yle kıyaslandığında koca filonun ve Palpatine’in bir gün içinde gerçekleşen saldırı sonrasında yenilgisiyle, Canon dönüşün aceleye getirildiğini görebilirsiniz.

Devam üçlemesinin ana karanlık taraf kullanıcıları ve kötüleri Yüce Lider Snoke ve çırağı Kylo Ren‘di. Her iki karakteri İmparator Palpatine ve Darth Vader’ın halefleri olarak düşünebilirsiniz. Üçlemenin ikinci filminde Kylo Ren yeni Yüce Lider oldu. Son filmde Kyle Ren’i Snoke kadar güçlü ve korkutucu bir tehdit haline getirmek yerine, Palpatine’i Snoke’un yerini alması için geri getirmeyi tercih ettiler (ilk fragmanda heyecanlanmadık değil). Bu durum Ben Solo’nun geri dönmesini sağladı ancak ne yazık ki Palpatine’in geri dönüşünü ve nihai yenilgisini fazlasıyla aceleye getirdi.

Dark Empire çizgi roman serisi hayranlar tarafından pek sevilmese de Palpatine’in dönüşüyle karanlık tarafın dehşetini ve doğal olmayan niteliklerini başarılı bir şekilde sergiliyor. Luke Skywalker, İmparator’u kendi içinde yok edebilmek için (ve ayrıca babasını daha iyi anlamak amacıyla) karanlık tarafa geçti, yani Palpatine’in çırağı oldu. Bu, Luke’un Jedi’ın Dönüşü’nde karanlık tarafı meydan okurcasına reddetme tavrını korurken aynı zamanda karanlık tarafın bağımlılık yapan bir maddeye benzediğini ve en iyi niyetli varlıkları bile yozlaştırabileceğini gösterdi.

Luke ciddi manada yozlaşmaya yaklaştığında Jedi eğitimi, kız kardeşi Leia ve dostlarının yardımıyla karanlıktan kurtuldu. Luke ve Leia Palpatine’i birlikte yenmelerine rağmen yine de ölümden döndüler ve kudretli Sith Lordu’nun neredeyse her durum için yedek planlara sahip olduğunu kanıtladılar.

Palpatine’in tehdidine, kudretine ve orijinal üçlemenin karakter arc’larına saygı duyan Legends çizgi roman serisi Dark Empire, Palpatine’in klon bedenle dönüşünü Skywalker’ın Yükselişi’nden daha iyi ele aldı desek yanlış olmaz.

Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtin.