Star Wars: The Bad Batch, Star Wars canon sürekliliğine şaşırtıcı sayıda retcon (geriye dönüş değişiklik) dahil ediyor. Geçmişte Genişletilmiş Evren silindiğinde yeni canon için kademeli ve düzenli bir yaklaşım benimsenmişti.

Canon’u yeniden başlattıklarında, o noktadan itibaren her şeyin canon açısından eşit olacağına söz verdiler. Bir kitabın bir çizgi roman kadar, bir dizinin ise bir film kadar eşit olacağını söylemişlerdi.

Star Wars: The Bad Batch ise retconların merkezinde yer alıyor. Bazılarının anlaşılması kolayken diğerleri daha tuhaf ve şaşırtıcıdır.

Kanan Jarrus Emir 66’dan nasıl kurtuldu?

The Bad Batch’in başlangıcı şimdiye kadarki en büyük retcon oldu. Kanan Jarrus diğer adıyla Caleb Dume’un Emir 66’dan kurtuluş hikayesi bu dizide bir takım değişikliklere maruz kalıyor.

Kanan: The Last Padawan çizgi roman serisinde Caleb ve ustası Depa Billaba, Palpatine‘in Emir 66’yı yayınladığı sırada Klon askerleriyle birlikte Kaller gezegeninde bir mağara içinde kamp ateşinin etrafında dinleniyorlardı. Depa, Padawan’ının hayatını kurtarmak için onlara ateş eden Klonları alıkoydu ve Caleb onu idam eden askerlerden kaçmayı başardı. The Bad Batch tüm sahneyi değiştirdi. Yine Kaller gezegenindeler ancak ortam karlı. Çizgi romanda ise olay hem akşam yaşanıyor hem de etrafta kar yok. Ilıman bir havaya sahipti. Ayrıca Depa Billaba’nın ışın kılıcı rengi çizgi romanda yeşilken The Bad Batch’te mavi oluyor. Ve haliyle çizgi romanda Bad Batch ekibi yer almıyor.

Saw Gerrera’nın Köken Hikayesi

James Luceno‘nun mükemmel romanı Catalyst, Klon Savaşları‘nın sona ermesinin Saw‘ın başlangıçta galaktik yeraltı dünyasına girdiğini ve İmparatorluğa karşı çıkmaya karar vermesinin zaman aldığını anlatıyor. Romanda ayrıca Saw Gerrera İmparatorluk ile işbirliği yapıp miras gezegenlerinden olan Salient sistemine kumpas kurma planına dahil olmuştu. Daha sonrasında İmparatorluğa karşı ilk isyanını orada vermişti. Ancak The Bad Batch dizisi bunu değiştirerek Saw’ın kendisini İmparatorluğu hemen yok etmeye adadığını gösterdi. Cumhuriyet tarafından eğitilen Saw Gerrera, bir gecede İmparatorluk karşıtı oldu ve hemen İmparatorluk tarafından bir numaralı halk düşmanı ilan edildi. İmparatorluğun arananlar listesinde bir numara olan biri İmparatorluğa fayda sağlayacak bir görevi gerçekleştirmeye yanaşmazdı.

Klon Savaşlarının Ardından Cut Lawquane’in Hikayesi

Kıdemli Klon askeri Cut Lawquane, The Bad Batch’in 2. bölümünde yeniden ortaya çıktı. Chuck Wendig’in Aftermath roman üçlemesine göre, Jedi’ın Dönüşü’nden kısa bir süre sonra yaşlı Cut’ın hala Saleucami gezegeninde yaşadığını söylüyor. Anca The Bad Batch bunu değiştiriyor ve İmparatorluğun ilanından kısa bir süre sonra Saleucami gezegeninden ayrıldığını görüyoruz. Devamlılık açısından çok büyük sorun oluşturmayabilir. Cut ve ailesinin önümüzdeki yirmi yıl içinde bir ara Saleucami’ye geri döndüğü öne sürerek açıklanabilir.

Jabba’nın Evcil Hayvanı?

Disney, The Bad Batch’in Aftermath üçlemesinden bir olayı daha değiştirmesini görmezden geliyor. Romanda Jabba’nın evcil hayvanının Pateesa adında bir erkek Rancor olduğunu söylüyor. Ancak The Bad Batch’in 5. bölümünde ekip, Muchi adında dişi bir Rancor‘u kurtarıyor. Bölümün son sahnelerinde Muchi’nin onu alması için Bib Fortuna’yı gönderen Hutt Jabba olduğunu görüyoruz.

Bu olayların sonunda Muchi, Luke Skywalker tarafından öldürülecek olan Rancor olabilirdi. Ancak Pateesa‘nın Muchi’nin eşi veya çocuğu olduğunu öne sürerek bu durum açıklanabilir. Muchi yerine Pateesa adında bir erkek Rancor kurtarılsaydı hikayenin değişmesine hiç gerek kalmayacaktı.

Eğer Muchi Jabba’nın Rancor’unun bir retcon’ıysa, Lucasfilm’in sürekliliği ve yeni canon’ı hayranlar kadar önemsemediğini de gösterir, ki bu utanç verici bir şey.

The Bad BatchStar Wars’ın sürekliliğinde çelişkiler yaratıyor ve bazı retcon’lar açıklanabilirken bazıları, özellikle Kana Jarrus’un Emir 66’da hayatta kalmasını çevreleyen bir takım değişiklikler, izleyicilerin hikayenin hangi versiyonunu tercih edeceklerine karar vermelerini gerektiriyor. Bu durum, Star Wars canon’ını karmaşık hale getiriyor.

Önceki İçerikJ. J. Abrams Star Wars Devam Üçlemesi Hakkında Konuştu
Sonraki İçerikEwan McGregor İlk Kez Obi-Wan Dizisinin Setinde Göründü
Erdinç
Star Wars Evreni topluluğunun kurucusu.