Revan

Revan; Mandalorian Savaşları, Jedi İç Savaşı ve Büyük Galaktik Savaş’ta hem Jedi hem Sith olarak çok önemli rol oynamış biriydi. Jedi ustası Kreia tarafından eğitilmişti. Jedi Konseyi’nin Mandalorian Savaşları’nda etliye sütlüye karışmaması nedeniyle onlara karşı çıktı ve Revan ismiyle Cumhuriyet Ordusu Yüksek Komutanı olarak Mandalorianlarla mücadele etmek için Revanchist hareketi başlattı. Revan ve kuvvetleri, Mandalorianları yavaş yavaş geri püskürttü; yıkıcı ahlaki tavizler ve karanlık taraf tekniklerinin benimsenmesi pahasına sayısız dünyayı kurtardı. Malachor V’de, Mandalorian liderini teke tek dövüşte yendi ve Mass Shadow Generator adlı süper silahının aktivasyonunu emrederek hem orduları hem de gezegeni yok etti, ancak bu süreçte savaşı kazandı.

Malachor V’in parçalanmış kalıntıları

Revan ve arkadaşı Malak, savaşın arkasındaki gizemli Sith etkisini araştırmak için Bilinmeyen Bölgeler’de kayboldu. Gizli bir Sith İmparatorluğu keşfettiler ve Sith İmparatoru Vitiate’in esareti altına düştüler. Vitiate, Darth Revan ve Darth Malak’ı galaksiyi istila planını hızlandırmak için Star Forge’ı silahını bulmaları için kullandı. Ancak ikili, Vitiate’in zihin kontrolünden kurtuldu ve Star Forge’ı kendi amaçları için kullandılar. Yeni bir Sith İmparatorluğu ve savaş gemisi filoları kurudular. Galaksiyi gizlenen Sith tehdidini yok etmek için birleştirme niyetiyle, fatih olarak galaksiye geri döndüler. Jedilarla ve Cumhuriyetle savaşarak Jedi İç Savaşı’na neden oldular. Revan neredeyse başarılı oluyordu; ancak Malak, Bastila Shan liderliğindeki bir Jedi pususu sırasında Revan’ın sancak gemisine ateş etti ve onun tahtını çaldı. Revan neredeyse ölmüştü, ancak Bastila onu iyileştirdi ve hayatta kalan Jediların önünde yargılanması için götürdü.

Revan ve Malak
Vitiate

Jedi Konseyi, güçlerini Revan’ın zihnini silmek için kullandı ve kısa süre sonra onu Jedi olarak yeniden eğitti. Bastila ve yeni arkadaşlarıyla Revan, Darth Malak’ın Sith İmparatorluğu’nun kalbi olan Star Forge’ı yeniden bulmakla görevlendirildi. Revan yolculuğu boyunca Bastila’ya aşık oldu, ancak sonunda Malak’ın sancak gemisi tarafından önü kesildi. Malak, ona eski Karanlık Lord olduğunu söyleyerek gerçek kimliğini açıkladı ve Bastila’yı karanlık tarafa çekerek yozlaştırdı. Revan buradan kaçmayı başardı ve son hamle olarak kalan Cumhuriyet filosunu Star Forge’a yönlendirdi. Bastila’yı tekrar aydınlık tarafa çekti ve Malak’ı savaşta öldürerek yarattığı Sith İmparatorluğunu yok etti. Bastila ile evlendi. Geçmişten gelen gizemli görüler onu Vitiate’in Sith İmparatorluğu’nu yeniden bulmasına neden olana kadar belirsizliğe karıştı. Revan, Sürgün Jedi olarak da bilinen eski çırağı Meetra Surik ve Sith Lordu Scourge ile birlikte, İmparator’a suikast düzenlemeye çalıştı. Ancak, Scourge ona ihanet etti, Meetra’yı öldürdü ve Vitiate’e Revan’ı hapsetmesi için yardım etti.

Star Forge

Üç yüz yıl boyunca vücudu durgun halde tutulan Revan, İmparator’a karşı telepatik bir savaş yürüttü, Vitiate’in nefretini palazlandırdı ve onun işgalini kendi ruhu korkunç bir bedel ödeyecek olsa da durdurdu. Revan sonunda Cumhuriyet kuvvetleri tarafından serbest bırakıldı ve İmparatorluğa karşı bir imha droidi ordusu kurmak için Foundry uzay istasyonunu kontrol altına aldı. Ancak bir İmparatorluk saldırı ekibi tarafından engellendi ve öldürüldü. Ancak yüzyıllar boyu süren ıstırap zihnini parçalamış, aydınlık ve karanlık taraf olarak ikiye ayrılmıştı. Aydınlık tarafı Güç ile bir olmasına rağmen karanlık tarafı ölümü reddetti ve Vitiate’i yok etmeye karar verdi. İmparatorun fiziksel bedeni savaşta zaten yok edilmiş olmasına rağmen, ruhu hala yaşıyordu. Bu yüzden Revan’ın karanlık tarafı, Vitiate’i onu kalıcı olarak yok etmek için fiziksel bir biçime diriltmeyi planladı. Revan’ın karanlık tarafının sadece yıkım getireceğinden korkan İmparatorluk ve Cumhuriyet güçleri koalisyonu, onu Yavin 4’te yenmek Revan’ın aydınlık tarafıyla birleşti. İmparator’un ruhu kaçmış olsa da Revan’ın iki yarısı birleşti ve huzur içinde öldü.

Revan’ın iki yarısı sonunda birleşiyor

Üç bin yıl sonra Sith Lordu Darth Bane, Revan’ın Sith holokronunu keşfetti. Darth Sidious’un işini kolaylaştırarak, holokronun öğretilerini hüküm süren Karanlık Kardeşliği’ni yok etmek ve İkili Yönetim için ilham kaynağı olarak kullandı.

Darths Andeddu, Revan, Malak, Malgus, Ruin ve Bane

 

KaynakWookieepedia
Önceki İçerikThe High Republic’in İlk Bölümü “Light of the Jedi” Yayınlandı
Sonraki İçerikThe Bad Batch Animasyon Serisi Geliyor!
Mehmet Ali Dede
Star Wars Evreni'nde çevirmen, yazar.