1-Kural tanımaz Qui-Gon!

Kurallar, gelenekler, talimatlar… Hiç biri ona göre değil. Tabii, kuralsız yaşayalım demiyor. Kuralsızlık, kaos doğurur, kaos ise kötü bir şeydir. Onun kuralsızlıktan kastı ilk olarak Güç’ü dinler, sonra Jedi Kodu’na bakar. Tıpkı Anakin’in Jedi olması konusunda konseyi zorlaması gibi.

2-Her yaşama değer verir. Buna Jar Jar da dahil!

Qui-Gon Jinn herkesin aksine Jar Jar’a düzgün yaklaştı. Obi-Wan’ın isteğine rağmen Jar Jar’ı reddetmedi. Jar Jar’a sabır ve özenle yaklaştı. O her yaşama değer verirdi.

3-Sonsuzluğu buldu.

Qui-Gon Jinn, Force Ghost tekniğini buldu. Bunu Güç aracılığıyla Yoda’ya ulaştırdı. Yoda da bu tekniği öğrendi. Yoda ve Obi-Wan bu sayede Jediların umudu Luke’a yardımcı oldu.

4-Anı yaşar. Gününe ve geleceğine bakar.

Jedilar geleneklerine bağlıdır. Bu nedenle eski kafalıdırlar. Eskiye bağlı düşünürler. Qui-Gon ise tamamen onalrdan farklıdır. Şimdiye ve yarına bakar. Jedilar geri kafalı olmaları nedeniyle, çağlarına adapte olamadılar. Bu nedenle Jedi Düzeni, Emir 66’yı hatta Palpatine’i farkedemedi ve yıkıldı. Kendisi bunu ”Endişelerine odaklanma Obi-Wan. Konsantrasyonunu buraya ve şu zamana, ait olduğun yere tut.” gibi öğütlerle öğrencisine de aşılamaya çalıştı.

5-Sithlerin geri döneceğini biliyordu!

Maul ile karşlaştığı zaman, Maul’un tek olmayacağını biliyordu. Gizemli bir Sith Lordu olacağını tahmin etti. Bunu konseye de iletti. Ancak Konsey, Qui-Gon kadar iyi düşünemedi.

Qui-Gon, her yönüyle Jedi Düzeni’nin ihtiyaç duyduğu, döneme ayak uydurmasını sağlayabilecek bir Jedi idi. Ölmeseydi belki Sidious’un kimliğini bulacak, Emir 66’yı engelleyebilecekti. Hatta ve hatta Anakin’i kendisi eğitir belki Anakin’in karanlığa teslim olmasını engelleyebilirdi. O zaman da Anakin & Obi-Wan ikilisini izleyemeyebilirdik. Yani Lucas Bey’in, Qui-Gon’u bu kadar erken bizden almasının önemli sebepleri varmış!

BONUS:

Clone Wars’ta Qui-Gon Jinn’in bölümlerinden. Force Ghost tekniğini Jedi Düzeni’ne öğretmesini Clone Wars’ta işlemişlerdi. Bu bölümlerde, Yoda gizemli bir ses duyuyor. O ses Qui-Gon Jinn’in sesi! Yoda, sesi takip edince bunu öğreniyor. Tabii diğer Jedilar Yoda’nın delirdiğini düşünüyor. Hatta bunun bir Sith oyunu olabileceğini düşünüp önlem almaya çalışıyorlar. Yoda tüm bunlara rağmen, Qui-Gon’un dediklerini uyguluyor ve Force Ghost tekniğini öğrenmeyi başarıyor.

Önceki İçerikObi-Wan dizisinde Anakin söylentileri
Sonraki İçerikLucasfilm, Star Wars: The High Republic Kampanyasını Başlatıyor
Berkin Umut Kılınç
13 yıldır Star Wars evreninin içinde kaybolmuş, yolunu arayan bir hayran.