Darovit, Ruusan’da yer alan derin mağaranın derinliklerine indikçe bir cevap bulmayı umuyordu. Kader ise onu ışık saçan bir küreye getirdi. Küreye dokunması ile dayanılmaz ve sona ermez acılarla hapis edilmiş Güç kullanıcıları ile karşılaştı. Işık saçan küre düşünce bombası kurbanlarının korkunç kaderini yansıtıyordu. Bir cevaptan çok ıstırap ile karşılaşmıştı.

“Bir Sith karanlık tarafı ne zaman kullanması gerektiğini bilir. Ne zaman geride duracağını da. Sabır eğer kullanmasını bilirsen etkili bir silah olabilir. Öfkeni eğer nasıl kontrol edeceğini öğrenirsen karanlık tarafı besleyebilir.”Darth Bane’nin öğrencisi Zannah’ın attığı güç dalgasını geri öğrencisine gönderdikten sonra kendisinden sadece nefret etmesini değil kendisine hayranlık duymasını da istediği için söylediği söz.

İşte tam bu kilit noktada küçük bir kızın nefret tohumları yanında merak tohumlarını içinde yeşertmesi ile, ikili yönetim yeniden hayat bulmuştu.

 

 

Kitap, sanki yeni bir fikrin doğuşunu bizlere anlatıyordu. İkili Yönetim veya Darth Bane serisi, okuması en lezzetli Star Wars kitapları arasındadır. Zamanda yolculuk yaparken yıldızların dönüşünü o saliselik anda görmek gibi. Dev gaz küreleri ve onların saçtığı koyu mavi tonlar, kırmızı benekli turuncu kütleler. Saatlerce izlemek isterken saliselik anlarla görüntüyü hafızamıza kazımaya benzer. Kimse zamanda yolculuk yapmadı veya biz böyle biliyoruz. Ama demek istediğimi siz anladınız. İkili Yönetim kitabını okurken yapacağınız yolculukta saniyelik hızla kelimeleri yutarken, sırf devamını merak ettiğiniz için geriye dönemeyeceksiniz. Kitabı hafızanıza kazıyacak ve Sith’in ikili kuramının asıl amacını öğreneceksiniz…
(DEVAMI SPOILER İÇERİR)
Kitapta yer alan *iki kuralı/ikili yönetim* doktrininden bahsedelim.
Banite sistemi olarak bilinen Chwayatyun, Sith’in izlemesi gereken yoldur.
2000 yıldan uzun süredir devam eden Sith savaşlarının son adımı olan Yeni Sith Savaşı çıkmaza girmişti. Brotherhood of Darkness yapılanmasının başında yer alan Coruscant doğumlu Skere Kaan savaşın çıkmaza girmiş noktasında, Ruusan gezegeninde bulunuyordu. Onun inancında Sith ler birdi. Eşitti. Tek düşman vardı. O düşman ise Aydınlık tarafın savunucuları Jedi’lardı. Fakat bu inancını çırağı Vulta Daanat bile benimsememişti. İşte tam burada Bane isminde genç bir yetenek yapılanmalarına katılmıştı.

İki kuralı basit olarak güç kullanmayı bilen ve öğreten bir usta ve güç kullanmaya yatkın ve öğrenen bir çırak ilişkisi olarak kabul ediliyordu. Güç kullanmayı öğrenen çırak ustasının bilgi birikimini geçtiği anda ustasını öldürecek ve onun yerini alıp kendisine layık bir çırak seçecekti. Büyüyen bilgi birikimi sayesinde aydınlık kontrol altına alınabilecekti.

“ Kendini tüm kısıtlamalardan kurtarmış biri mükemmelliğe ulaştı, potansiyelleri tamamlandı. Mükemmel güç, mükemmel güç, mükemmel kader. Hayal et. ” – Yuthura Ban

Bilinen ikili yönetim kuramında Sith’ari kendisini tamamlayacak ve karanlık tarafa hizmet edenleri yönlendirerek aydınlığı yenecekti. Yönetim usta çırak ilişkisi ile binlerce yıl devam edecekti.
Kral Adas – Marka Ragnos – Naga Sadow – Darth Ikoral – Darth Vindican – Darth Malgus – Exar Kun daha nicesi bu inanç ile yönettiler, savaştılar.

Sith ırkı veya Sith soyundan geldiği düşünülen Kissai ırkı veya Kissai soyundan gelen Tund büyücülerini, Massassi savaşçılarını yöneten Kral Adas – Marka Ragnos – Naga Sagow ilk zamanlarda ortaya çıkmış Sith’ari olarak kabul ettiler. Fakat arkalarından gelen her bir çırak Sith’ari lerin sonu oluyordu. Yeni gelenler çok daha hızlı güçleniyordu. Bu ise kurdukları İmparatorluğun sınırlarını zorlamalarına ve galakside tutunamamalarının nedeni olmuştu.

Darth Ikoral – Darth Vindican – Darth Malgus ise karanlık taraf kullanıcılarını yöneterek büyük ordular kurdular. Sith orta çağının Sith’ari leri olarak kabul edildiler. Özellikle Darth Ikoral safkan Sith ırkının belki de son binlerce örnekleri ile Darth Vindican ın yönettiği filoya gelmişti. Fakat iki kuralı devreye girdi. Artık Vindican ın yükselme vakti gelmişti… Darth Ikoral ın ise düşme vakti… Vindican safkan Sith ırkının varlığını öğrenince Korriban a gitti. Çırağı ile Korriban ın denetimi için kurulan bir Cumhuriyet üssüne saldırdı. Burada Jedi ile dövüştü ve yara aldı. Darth Malgus ise şimdi iki kuralını uygulayacak kişi olacaktı. Artık Darth Malgus un yükselme vakti gelmişti… Darth Vindican ın düşme vakti…
“Bin yıl sonra… Korriban yine bizim!”
– Darth Malgus

Exar Kun ise Sith orta çağının sonunda Massassi savaşçılarıyla büyük bir ordu kurmaya çalıştı. Eski Sith felsefelerini yaşatmaya özen gösterse de erken gelen düşman yüzünden Sith’ari görevini tamamlayamadan kendini Yavin 4 tapınaklarına hapis etti. İki kuralı basit olarak böyleydi.

Bazıları uzun yıllar yönetti ve savaştı. Bazılarının ömrü uzun olmadı. İkili yönetim inancına sahip bir çok kara lord, Darth unvanına sahip olduğunu ve Sith lerin, karanlık tarafın lideri olduklarını ilan ediyorlardı. Bazı dönemler birden çok kara lord varlığını sürdürmüştü. Kimi zaman aynı çatı altında toplandıkları oluyordu. Kimi zaman galakside birbirlerinden habersiz Jedi lar ile savaştıkları da.

Fakat kitapta bahsedilen iki kuralının yönetimi farklı ele alınmıştı. Darth Bane kendisine layık bir çırak bulduğunu düşündüğünde milyonlardan oluşan bir ordu kurmadı. Karanlığın kardeşliğinden kalan imparatorluğun başına da geçmedi. Galaktik Cumhuriyet büyük temizlik başlattığında saklanmayı tercih etti. İmparatorluktan kalan milyonlarca servet ile tam 10 yıl boyunca Galaktik Cumhuriyet içinde muhbirler, yandaşlar ve isyancılara silah, kaynak yardımı yaptı. Kendisini Sith’ari olarak ilan ettikten sonra tüm acıma duygularını yok etmiş ve belirlediği amaç doğrultusunda yükselmek için her türlü fedakarlığı yapmaya başlamıştı. Sith in izlemesi gereken yolda geçmişten gelen diğer tüm Sith’ari lere kıyasla Jedi ları içeriden yıkmayı hedefliyordu. Kendisine en yakın isimlere bile gerçek kimliğini açıklamıyordu. Çoğu görevini çırağı Zannah a yaptırıyordu. Kitapta bahsi geçtiğine göre çırağını tanıyanlar kimliği belirsiz hayırsevere teşekkürler ediyor ve Sith in gerçek amacına bilmeden hizmet ediyorlardı.

Planları için karanlığın kardeşliğini çok fazla düşünmeden ortadan kaldırdı. Üstelik aynı anda düşmanına da büyük zarar vermeyi başardı. Düşünce bombasının kurbanlarının çektiği ıstıraplar hala Ruusan ın derin mağarasında yankılanıyor. Darth Bane gelecek 1000 yıl için aklında kurduğu planları gerçekleştirmek için ayrıldığında geride hiç tanık bırakmadığına emindi.

Fakat Darth Sidious un söylediği gibi Jedi lar amansızdı. En kurnaz liderler bile geride iz bırakırdı. Johun Othone isimli genç bir Jedi hala karanlığın kardeşlerinin bazı üyelerinin hayatta olduğunu düşünüyordu. Yeniden Ruusan gezegenine gitmek istedi. Bu fikrini Usta Jedi Farfalla ya anlattı. Fakat düşünce bombasının etkisinden ve tam tersi bir fikre inanmak isteyen Farfalla dan, ret cevabı aldı. Johun Othone ise bir süre düşünmüştü. Düşüncelerinin sonucunda Ruusan gezegenine dönmeye karar verdi. Gittiğinde ise paralı askerler ile karşılaşmıştı. Onların anlattığına göre hayatta kalan kırmızı ışın kılıçlı bir yaratık vardı. Bu Darth Bane den başkası değildi. Johun Othone hemen durumu Farfalla ya bildirdi. Farfalla ise durumu şu şekilde değerlendirdi. “Kaçakçı veya başka bir asker olabilir. Hatta ve hatta hayatlarının bağışlanmasını isteyen paralı askerlerin söylediği bir yalan da olabilir.”

Müthiş plan burada devreye giriyordu. Darth Bane’nin fikirleri sadece para ile satın alınan çeteler, örgütler değildi. Sith geleneklerini yaşatacak olan usta ve çırağının varlığının dedikodular ile yayılmasını sağlayıp bu dedikodunun yalan olabileceğine bile doğru gözüyle bakılabilmesini sağlamaktı. Yalan ile gerçek ayırt edilemeyecek kadar büyümeliydi. Sith ler galakside vardı ama nerede? Bu soruyu yüzyıllarca Jedi düzenine sordurmayı başaran ve bu soruyu sorduracak temeli atan karanlık lord Darth Bane ‘dir. Bir şeyi saklamak istiyorsan onu göz önüne koy.

“Güç sadece amaca götüren bir araçtır.” – Darth Bane

Amacına giden yolda yapabileceklerini ve yaptıklarını gördükçe, okudukça karanlık tarafa olan şehvetin artacağına emin olabilirsiniz. “Güç amaç değildir.” – Darth Bane
Ruusan da sadece iki eli silah tutan paralı asker karanlık lordu görmemişti. Tomcat isimli genç bir çocuk vardı. Zannah ın yani bir zamanlar ismi Rain olan kızın arkadaşıydı. Darth Bane ve Zannah yeniden Ruusan tünellerine döndüklerinde karanlığın kardeşliği üyelerinin hapis olduğu ıstırap küresine bakıyorlardı. Tomcat burada çıkageldi. Olanları görmüştü. Darth Bane in ne olduğunu biliyordu. Ona saldırmayı seçti. Yok edilmesi gereken ufak bir toz tanesi. Karanlık lordun aklından geçenler bir anda yeni öğrencisi Zannah ın arkadaşının kolunu güç ile parçalamasıyla son buldu. Varlıklarının yaşadığını yayacak bir kişi daha. Fakat ileride Zananh ın asıl çığırından çıktığı olayı okuyacaktınız. Kendi arkadaşının kolunu parçalaması hiçbir şeydi. Şok olacağınız kısımlar var. Zannah ın gelişim süreci Darth Bane’nin gelişim sürecinden daha kanlı olacaktı. Korku ile beslenen bir çocuk zeka ile yükselecekti.

Eğer hikayenin devamı ile ilgili birşeyler demek gerekirse… Darth Bane nin Sith Felsefesi ile alakalı sözlerinin azaldığı ve karanlık tarafın leziz dolu zincir kıran cümleleri pek duyamacağınızı üzülürek belirtiyorum. Bol ışın kılıcı düellosu ve galaksinin tiranlığının seranno da nasıl devam ettiği ile alakalı bilgiler mevcut. Işın kılıcı düellosunun okunabilirlik lezzeti gerçekten iyiydi. Bazı kelimelerin birbirini tekrarı sık olsa da ışın kılıcı düellosunu en iyi yansıtan cümleler seçilmişti.