Efsanevi bir Jedi ve galaksinin en kudretli Güç kullanıcılarından biri olan Luke Skywalker’ın yeteneklerini sizler için yazdık.

Işın Kılıcı Yetenekleri

‘Ne zaman ve kiminle olursa olsun her zaman savaşa hazırlıklıyımdır.’

―Luke Skywalker, Yüce Lord Sarasu Taalon’a

Luke çok az eğitim almış olmasına rağmen, savaş sırasında son derece yetenekli bir Jedi haline gelmiş ve yaşamış en güçlü Jedi’lardan biri olmuştur. Bir usta olmadan, becerilerinin imkansız ilerleyişini sağlayan şey kendisinin eşi bulunmaz ve doğuştan gelen yatkınlığıdır. Bespin’de, Obi-Wan Kenobi ve daha sonra Yoda ile yaptığı kısa eğitimlerden sonra olağanüstü derecede yetenekli bir savaşçı olduğunu ortaya koymuş, Ölüm Yıldızı II’de Darth Vader’ın kendi Form V tekniğini ve bu tekniğin saf gücünün öfkesini ona karşı kullanmıştır.

Luke Skywalker’ın Form V’i kullanması, eğitimli olmasının yanısıra içgüdüsel bir nitelik de taşımıştır. Ayrıca düellodaki çabuk öğrenme yeteneği ile Darth Sidious gibi bir kılıç ustasını da hayretler içinde bırakmış ve sonunda da tecrübeli karanlık lordu yenmeyi başarmıştır. Bununla birlikte, Luke’un kendine has ışın kılıcı savaş formu, Form III, Form IV ve Form V’ten izler taşıyan, kendi tekniklerini de eklediği tamamiyle yeni bir stildir. Kaçınılmaz düellodan sonra Luke, Kenobi’nin günlüklerinden bazı ışın kılıcı teknikleri üzerine çalışmış ve yeteneklerini önemli ölçüde ilerletmiştir.

Luke, Darth Vader’a karşı
Büyük Üstat olarak Luke, Form’un ince noktaları hakkında belli bir seviyede bilgisi olduğunu belirterek, merhametin Form V’te uzmanlaşmada ne derecede bir kilit unsur olduğunu yazmak için özellikle zaman harcamıştır. Djem So’ya benzeyen ve Yeni Jedi Düzeni’nde kullanılan ‘güçlü stil’de de uzman haline gelmiş ve ayrıca Ataru’nun kullanımında bilgi ve beceriye sahip olduğunu da göstermiştir. Skywalker bu formu Yoda’dan öğrenmiş ve kendi öğrencilerine aktarmıştır; onlara bu tekniği ilk kullanımlık bir silah olarak sarılmalarını değil, hem silahları hem de bedenleriyle beraber alıştırmalarda kullanmayı öğretmiştir. Kendisinin blaster ateşlerini saptırmak için kullandığı Soresu formunda da bazı yeteneklere sahip olduğu bilinmektedir.
Skywalker Soresu tekniğini kullanırken

Luke, Shadow Hand Operasyonu* sırasında yeniden doğan İmparatora karşı isyan etmiş ve başlangıçta kaybetmesine rağmen tekrar Sidious’la son bir düelloda çarpışmıştır. Dövüş o kadar yoğun geçmiştir ki Leia Luke’un hareketlerini güçlükle görebilmiş, ancak İmparatordan gelen karanlık ve Luke’ten gelen aydınlık güç dalgalarını hissettmiştir. Luke sonunda İmparator’un elini cho mai* ile kesmiştir. Işın kılıcı hünerleri Yoda’nınki ile karşılaştırılan Darth Sidious, yenilgiye uğramıştır.

* Shadow Hand Operasyonu, Thrawn’ın yaptığı çalışmaları takip eden, Galaktik İç Savaş’ın bir bölümüdür. Yeniden doğan İmparator Palpatine, galaksinin denetimini tekrar ele geçirmek için başlattığı toplu askeri muharebeleri uygulamıştır.
*Cho mai, ışın kılıcı savaşında rakibin silah kullandığı elini kesme eylemidir.
Yeniden doğan Darth Sidious

Luke, Yuuzhan Vong Savaşı sırasında muhteşem düello yeteneklerini çifte kılıçlarla da sergilemiştir. Yuuzhan Vonglar tarafından yakalanan yeğeni Jacen Solo’yu kurtarmadan önce kendi kılıcı kadar Jacen’ınkini de kullanarak üç Yuuzhan Vong savaşçısını kolayca mağlup etmiştir. Daha sonra Artorias Savaşı’na katılmış ve bir düzinenin üzerinde Yuuzhan Vong savaşçısını alt etmiştir. Luke’un ışın kılıcı yetenekleri, Sacred Precinct (Kutsal Bölge)’de sayısız Yuuzhan Vong savaşçısı ile çarpışmasına olanak sağlamıştır. Shimrra Kalesinde çok sayıda Yuuzhan Vong savaşçısını yendikten sonra da beşten fazla Slayer*‘ı mağlup ederken; Kyp Durron, zamanının en güçlü Jedilarından biri, Alpha Red*’e maruz kalmış Slayerların hakkından gelememiştir. Daha sonra Luke, Güç Asası*’nın zehiri ile yaralanmasına rağmen, Yuuzhan Vong’un en iyi savaşçısı olduğu söylenen Yüce Hükümdar Shimrra Jamaane’yi öldürmüştür.

*Slayerlar elit Yuuzhan Vong askerleridir.
*Alpha Red, Yuuzhan Vongların biyolojik zayıflıklarını tespit edip onlara karşı kullanmayı amaçlayan bir deney programıdır.
*Güç Asası, Yuuzhan Vong’un Yüce Hükümdarı’nın kullandığı, özel olarak yapılmış bir amphistafftır*.
*Amphistaff, Yuuzhan Vong’un birincil anti-personel silah olarak kullandığı, genetik olarak tasarlanmış yılan benzeri yaratıklardır.
Luke, Shimrra Jamaane’ye karşı

Savaşın ilerleyen saatlerinde Luke, Jediları Jacen’a karşı sürmüş ve Anakin Solo’yu içeri sızdırmak için kendini ölü gibi göstermiştir. Luke, o sırada Jacen’ı, (henüz kendisinin Sith Lordu Darth Caedus olduğunu bilmemektedir) oğlu Ben’e işkence ederken görmüş ve daha sonra Jacen’e doğru sıçrayarak ikisinin de ağır yaralar aldığı uzun bir ışın kılıcı düellosuna girmiştir. Luke sonunda Ben’in müdahalesiyle yeğeni Jacen’ı mağlup etmiş, ancak oğlunun karanlık tarafa geçmemesi için onu öldürmemiştir.

Darth Caedus

Luke, Tenupe Savaşı sırasında her bir yuva üyesinin ve Joiner*’ın Güç enerjisini çekebilecek Raynar Thul’a savaşmış ve baskın elini keserek yenmiştir. Raynar’ı teslim olması için almadan önce Kara Yuva Kraliçesi Lomi Plo tarafından saldırıya uğramış, Lomi Plo iki ışın kılıcı kullandığı halde Luke yine de yaptığı saldırıları engelleyebilmiş ve onu dört parçaya bölerek öldürmüştür. Böylelikle Kara Yuva yok edilmiş ve Sürü Savaşı* sona ermiştir.

*Joinerlar, Killiklerin (böcek benzeri bir ırk) kovan zihnine dahil edilen Killik olmayan bireylerdir. Killiklerin salgıladığı feromonlarla beyin kimyaları değiştirilerek yuvanın isteklerine hizmet etmeleri sağlanmıştır.
* Sürü Savaşı, Özgür İttifaklar Galaktik Federasyonu, Chiss* Hükümdarlığı ve Killiks, Joinerlar’dan oluşan Koloni arasında 36 YSS’de yaşanan kısa ama oldukça yıkıcı savaşa verilen isimdir.
* Chiss, Bilinmeyen Bölgeler’deki Csilla gezegeninde yaşayan, uzun boylu, mavi derili insan benzeri bir uygarlıktır. İnsanlar tarafından en çok Büyük Amiral Thrawn’ın ait olduğu ırk olarak bilinir.
Raynar Thul

Luke’un sürgünü sırasında, Sith’in Kayıp Kabilesi, Büyük Jedi Üstadını öldürmek için bir vurucu ekip göndemiştir. Luke, Ben’in yanında, sayıca çok olmalarına rağmen sadece Sith Leydi Olaris Rhea ve çırağı Vestara Khai kalana kadar toplam on beş Sithle savaşmıştır. Luke ikisiyle de çarpışmış, Olaris’i öldürmüş ve Vestara’yı kan iziyle takip edebilmek için kaçmasına izin vermiştir.

Luke, Ben, Vestara ve Jaina Solo Dromund Kaas gezegeninde Sithleri ararken, Gavar Khai’nin liderlik ettiği 10 Sith Şövalyesi tarafından saldırıya uğramıştır. Sayıca fazla olmalarına ve Sith’lerin Dromund Kaas’ın karanlık tarafından beslenmelerine rağmen, Jedilar ve Vestara onlarla savaşmıştır. Luke ve Jaina Güç tarafından birbirlerine bağlanarak sırt sırta mükemmel bir uyum içinde savaşmış ve saldıran altı Sith’i yenmişlerdir. Bu mücadele Luke’un diğer savaşçılarla uyum içinde çalışmada büyük bir beceriye sahip olduğunu göstermiştir.

Vestara Khai

Güç Yetenekleri

‘Evet, eğer o kadar iyi bir Jedi’ysa, neden sürekli onu kurtarmak zorunda kalıyorum?’

―Han Solo, Mon Mothma’ya

Skywalker, Güç’te çok sayıda beceriye sahiptir. Luke’un Güç’ü ilk defa bilinçli olarak kullandığı olay 6 yaşındayken kayıp bir tornavidayı bir kanepenin altında bulmasıdır.

Yavin Savaşı sırasında Luke, hedefe olan uzaklığı bilmediği, daha önce proton torpidolarına dair bilgi sahibi olmadığı ve oldukça yüksek hızda ilerlediği halde Güç’ün kendisine proton torpidolarını ne zaman ateşleyeceğini söylemesine izin vererek ilk Ölüm Yıldızı’nı yok etmeyi başarmıştır. Luke’un bu olay sırasında Güç’te sadece küçük bir eğitim almış olması şaşırtıcıdır.

Luke, Yavin Savaşı’nda
Obi-Wan tarafından kendisine bir ışın kılıcı verilmesinden kısa bir süre sonra Luke, eğitim eksikliğine rağmen eğitim cihazından ard arda gelen blaster ateşlerini içgüdüsel olarak engellemiştir. Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi’nin bıraktığı el kitabı dışında herhangi bir rehber olmadan, bir yıldan kısa süren eğitimine başlamasından sadece 3 yıl sonra kendi ışın kılıcını başarıyla yapmıştır. Buna ilaveten Luke, Ben Kenobi’nin zihin oyunu tekniğini uyguladığını gördükten yaklaşık iki ay sonra, kendisi de bir Stormtrooper’a gizlediği ışın kılıcını görmezden gelmesi için zihin oyunu oynamıştır.
Luke Skywalker bir stormtrooper üzerinde zihin oyununu kullanırken
Büyük Üstat, Güç’ün kişisel kullanımında da ürkütücü derecede yetenklidir. Singing Mountain Klanı ve Nightsisterlar arasındaki savaşta ölümcül derecede yaralanan Luke, kendisini yalnızca birkaç saat içinde içgüdüsel olarak iyileştirmiştir. Luke’un Güç hızındaki becerisi, Yuuzhan Vong Yüce Hükümdarı Shimrra Jamaane ve UnuThul’la yaptığı düellolar sırasında ışın kılıcı saldırılarının hızını arttırmasına olanak sağlamıştır. Ben Kenobi’nin sesinin rehberliği ile Luke, kendini Güç’e teslim etmiş ve bunu yaptığında zamanın büyük ölçüde yavaşladığını ve daha da güçlenmiş reflekslerle dövüşebildiğini farketmiştir. Luke bu duyguyu ‘kontrolün kendisinde olmadığı, Güç’ün eylemlerine yön verdiği’ ifadeleriyle tanımlamıştır. Luke, Darth Vader’la yaptığı düello sırasında kendisinin karbonitte donmasını önlemek için kullandığı Güç zıplamasında da yetenekliydi. Aynı şekilde Luke, Güç’ü kullanarak yörüngeden serbest düşüşten kendini ve Isolder’i kurtararak güvenli bir şekilde yere indirmiştir.
Cloud City düellosu

Luke’un telekinezi yetenekleri dikkat çekici olduğu kadar oldukça da kuvvetliydi. Luke, Jedi Praxeum’un dağıtılmış yemekhanesindeki büyük bir öğle yemeği savaşının ortasında her lokmayı, damlayı ve nesneyi, tüm katı ve sıvı şeyleri havadayken zamanda kapana kısılmışçasına birden dondurmuş; havadaki nesneler ancak Luke’un bilerek onları salıvermesinin ardından düşmüştür. Luke, bir AT-AT’yi Güç’le üzerine yüklenerek yere sermeyi başarmış ve geri kalanını ışın kılıcıyla yansıtmadan önce AT-AT’den gelen ilk top atışlarını absorbe etmiştir. Luke savaş sırasında bir grup yüksek gerilim taşıyan savaş droidinin baş servolarını* sadece elini sallayarak kurnazca yerinden çıkartmış ve droidlerin kendi kendilerini imha etmesine neden olmuştur. Bu Güç yeteneği, ilk olarak Büyük Droid Devrimi sırasında Jedi Ustası Arca Jeth tarafından denenmiştir. Bu güç, doğru talimatlarla o zamanda bile uzmanlaşması zor bir güçtür. Buna rağmen, Luke bu güce doğuştan sahiptir.

Aynı şekilde, Black Fleet Krizi* sırasında Luke Güç’le Darth Vader’in Coruscant’daki eski kalesini yeniden inşa etmiş, fakat daha sonra yeniden inşa ettiği kaleyi enkaza çevirmiş, binayı parça parça harap etmiş ve Coruscant’ın okyanuslarına fırlatıp atmıştır. Yuuzhan Vong Savaşı’nda Dantooine Savaşı sırasında Luke telekineziyle olarak bir kara deliğin çökmesini engellemiş ve aynı anda dovin basallarını* kara deliğin içine fırlatmıştır.

*Servo (servomotor), droidlerin vücut parçalarını hareket ettirmesini sağlayan motorlardır.
* Black Fleet Krizi, Yeni Cumhuriyet içinde bir siyasi karışıklık olarak tanımlanan, 16-17 YSS zamanında Yeni Cumhuriyet Savunma Gücü ile Yevethan Duskhan Birliği arasında Koornacht Kümesi’nde gerçekleşen askeri bir çatışma dönemidir.
* Dovin basalları, Yuuzhan Vonglar tarafından kullanılan organik savunma araçlarıydı.
Luke, Jedi Praexum’da

Muhtemelen hayatının en büyük savaşında Luke Skywalker, Gölgelerin Ötesi*’nde yürümüş ve Abeloth ile son düellosunu gerçekleştirmiştir. Çıplak ellerini ve saldırgan Güç tekniklerini kullanarak Luke, daha önce kendisine saldıran ve gücünü emmeye çalışan Darth Krayt’ın yardımı ile bu karanlık varlığı geçici olarak yok etmeyi başarmıştır.

*Gölgelerin Ötesi, zihinlerini fiziksel varlıklarından ayırdıklarında Güç’e duyarlı kişilerin gittiği Güç alemidir.
Luke, Abeloth’a karşı

Kontrolünde olan diğer Güç yetenekleri arasında Luke, zihinsel manipülasyonda da oldukça yetenekliydi. Palpatine’nin Gözü* olayı sırasında, Luke refleks olarak, aradığı tüm bilgileri kolaylıkla hortumlayan güçlü bir beyin yıkama formunun üstesinden gelmek için Güç yeteneklerini kullanmıştır. Luke kaçırılan Solo çocuklarını ararken, kimliğini gizlemek için Güç ile yüzünde bir ilizyon yaratmıştır. Black Fleet Krizi’nden sonra, White Current’ten* gelen yeni bilgi ile Luke, Teljkon Vagabond’u* Güç’ü kullanarak görüş alanından kaldırmıştır. Ölüm Tohumu Vebası* sırasında Luke, zihin tiplerinin oldukça farklı olması nedeniyle meydana gelen iletişim zorluğuna rağmen Güç’ü kullanarak duyarlı kristaller olan Tsil’lerle* iletişime geçmiştir. Luke, Sürü Savaşı’nın sonuna doğru Jedi Düzeni’nin Büyük Üstadı rolünü üstlendiğini ve Düzen’in rolüyle ilgili görüşlerini bildirmek amacıyla galaksideki tüm Jedi’ları Ossus gezegenine çağırmak için Güç’ü kullanmıştır.

* Palpatine’in Gözü, İmparator Palpatine’nin emriyle Galaktik İmparatorluk’un ikinci yılında inşa edilmiş devasa bir asteroid gibi görünen bir dreadnaught savaş gemisiydi. Yavin Savaşı’ndan 12 yıl sonra yok edilmiştir.
* White Current, Güç’e Fallanasi’nin verdiği isimdir. Genellikle öfke, korunma, iyileşme, saldırganlık veya başka bir amaç yerine illüzyon yaratılmasında ve gizlenmede sıklıkla kullanılmıştır.
* Teljkon Vagabond, ana gezegenleri Brath Qella’nın ani bir şekilde buz devrine girmesiyle Qellalar tarafından türlerinin kültürünü ve tarihini barındırmak için yaratılmış, 1,500 metre uzunluğunda organik yıldızgemileridir.
* Ölüm Tohumu Vebası, ciltte doku çürümesine neden olan ve ölümle sonuçlanan asalak drochların neden olduğu bir hastalıktır.
* Tayf kristalleri veya Smokieler olarak da bilinen Tsiller, Nam Chorios gezegeninde bulunan mineral temelli canlılardır.
Teljkon Vagabond

Luke, Büyük Üstad ünvanına yakışır şekilde nadir ve öğrenmesi zor olan birçok Güç tekniğinde ustalaşmıştır. Jedi Düzeni’ni tekrar kurarken ve potansiyel adayları ararken, lavın içinde yaşayan bir ateş solucanını* yendikten sonra hala Güç ile titrerken lavların üzerinde yürümüştür. Luke’un performansı Gantoris’i* o kadar çok etkilemiştir ki Luke’un çırağı olmaya karar vermiştir. Luke, Jedi Praxeum Savaşı* sırasında, savaşa katılan öğrencilerini cesaretlendirmek için Güç’ü kullanmıştır. Kueller* krizi sırasında Luke, Güç hayaletine dönüşebileceği şekilde, böyle nadir ve güçlü bir beceriyi kullanabileceğini göstererek kendini ölüme hazırlamıştır.

Yuuzhan Vong Savaşı’ndan önceki yıllarda Luke, Ysalamiri’nin* neden olduğu Güç Körlüğü’nün üstesinden gelmek için eğitim almıştır. Kara Yuva Krizinin* ilk günlerinde Luke, Güç’ü saldırmakta olan dartshipleri* kandırmak amacıyla Jade Shadow’un* fiziksel bir kopyasını oluşturmak için kullanmıştır. Güç’ün bu şekilde kullanımı çok aşırı olduğu için Luke yanmış, yüzü geçici olarak içine çökmüş ve Palpatine’in yüzü gibi büzülmüştür. Bir yıl sonra Luke aynı numarayı DR919a*‘ya uygulamış fakat o zamana kadar Luke zaten teknikte ustalaşmış ve artık yanmamıştır.

*Ateş solucanı ya da lav ejderhası, lav birikintilerinde yaşayan, Eol Sha gezegenine özgü bir yaratıktı.
*Gantoris, Eol Sha gezegeninde yaşayan erkek bir insandır.
*Üçüncü Yavin Savaşı (Jedi Praxeum Savaşı), Kara Jedi Üstadı Brakiss’in Gölge Akademisi’ne ve İkinci Egemenlik’e; Jedi Üstadı Luke Skywalker’ın Jedi Praxeum’una karşı liderlik ettiği, 23 YSS’de, Yavin 4’te gerçekleşen savaştır.
* Kueller, aslında Dolph olarak bilinen Güç’e duyarlı bir erkek insandır. 17 YSS’den önce Luke Skywalker’ın Yavin 4’teki Jedi Praxeum’unda bir öğrencidir.
* Ysalamiri, Güç’ü etkisiz hale getiren bir balon oluşturabilmesiyle tanınan, Myrkr gezegenine özgü, yaklaşık 50 santimetre uzunluğunda tüylü kertenkele benzeri ağaçlarda yaşayan bir ırktır.
* Kara Yuva Krizi (35-36 YSS), Galaktik İttifak Kuvvetleri, Chiss Hükümdarlığı ve Koloni arasındaki savaşların genel adıdır.
*Dartshipler, yıldızsavaşçılarının Killik versiyonudur.
*Jade Shadow, Jedi Ustası Mara Jade Skywalker’ın kullandığı gemidir.
* DR919a, Kara Yuva Krizi’nde ismi geçen gemilerden birisidir.
Luke, Ateş Solucanına karşı – Ysalamiriler

UnuThul’la* savaşırken Luke, Koloni’nin birleşmiş Güç kuvvetine direnebilmiş ve galip gelmiştir. UnuThul, Büyük Üstat’a Güç İtmesi uygulamaya kalktığında, Luke Güç’le o kadar güçlü bir şekilde bütünleşmiştir ki hareket ettirilemez nesnenin özü haline gelmiş, galaksinin merkezindeki kara delik bile onu hareket ettirememiştir.

* Raynar Thul, düşman bir erkek insan, Solo ikizlerinin arkadaşı, eski Alderaan soyluları Bornan ve Aryn Dro Thul’un oğlu ve onlarını nakliye firması Bornaryn Ticaret’in varisidir. Raynar, Yuuzhan Vong Savaşı sırasında Myrkr Görevi’nin ardından Killikler tarafından ele geçirilmiş ve Koloni’nin lideri UnuThul’a dönüşmüştür.
Bir Killik

Kashyykk Savaşı* sırasında Luke, Jaina tarafından ölü süsü vermek amacıyla ateş edildikten sonra Güç’teki varlığını kapatmıştır. Daha sonra Ben, Embrace of Pain*’deyken Jacen Ben’e geçici olarak Güç’ü hissetme kabiliyetini geri vermiş ve Ben, babasının yaşam gücünü hissetmiştir. Ben, kendisi haricinde Luke’un kendini herkese kapattığını fark etmiştir; ki bu başka hiçbir Jedi’nin başaramadığı bir şeydir. Fondor Savaşı’ndan hemen önce Luke, Caedus’un bir filo gemi “görmesine”neden olmuş ve böylece onun kendi donanmasının önünde paniklemesini sağlamıştır. Daha sonra Luke, ona ne yapabileceğini göstermek ve ayrıca korkutmak için filoyu Caedus’a doğru yöneltmiştir. Luke, Jaina Solo’ya çok nadir görülen bir Güç yeteneği olan hassas noktaları algılama kabiliyetine sahip olduğunu açıklamış ve bu yeteneği Jaina’ya öğretmiştir.

*Kashyyyk Savaşı, İkinci Galaktik İç Savaş sırasında 40 YSS’de gerçekleşmiş, bir Sith Lordu ve devlet başkanı olan Darth Caedus’un emirleri üzerine Galaktik İttifak üyelerinin zapt edilmesi ve cezalandırılmasıyla sonuçlanmış bir savaştır.
* Embrace of Pain, mahkûmlara işkence yapmak için kullanılan organik, parmaklık benzeri bir kısıtlayıcıdır.
Embrace of Pain

Yuuzhan’tar Savaşı sırasında Luke, kendisinin bilinçli olarak Teklik’in* bir bölgesine erişebildiğini göstermiştir. Aldığı şekil, ışık saçan bir Güç enerjisinin büyük bir girdabı şeklinde tasvir edilmiştir. O anda oldukça sakin ve odaklanmıştır ki, hiçbir düşünce eylemlerini kesintiye uğratamamıştır. Luke, Güç ile öyle bir derecede bütünleşmiştir ki ne fiziksel ne de bireysel bir kişilik olarak orada değilmiş gibi görünmüştür. Luke’un ışın kılıcı üzerindeki kontrolü o kadar muazzamdır ki, Vonglara karşı on, hatta yirmi ışın kılıcını birden kullanabilmekteydi. Solo ikizleri, amcalarını böyle bir durumda gördüklerinde hayretler içinde kalmışlardır. Luke, Shimrra Jamaane’nin odasında kendisine özel eşsiz bir Güç yeteneği olan ve ‘yeşil kıvılcımlar’ olarak tasvir edilen yeşil renkli Elektrik Yargılaması’nı kullanarak Slayerları ani bir şekilde öldürmüştür.

*Teklik, Güç’le bir olma haline verilen isimdir. Normal koşullar altında bu ancak Güç’e duyarlı bir kişinin ölmesi ve Güç’ün ölüler diyarına geçmesinin ardından başarılabilirken, arada bazı istisnalar da bulunmaktadır. Bazı koşullarda kişiler Güç’ün bir uzantısı olmayı başarmış ve kusursuz bir sakinlik durumuna geçmişlerdir.
Jacen Solo Teklik’teyken – Elektrik Yargılaması

43.5 YSS’de Skywalker, Katol Yarığı’nda* güvenli bir şekilde seyahat etmek için kullandığı “paratoner” tekniği olan Ayna-seff’i* öğrenmiştir. Aing-Tiiler* ile vakit geçirdikten sonra, Luke’a, nesneleri geniş mesafelere ışınlanmasını sağlayan uzay bükümü tekniğini öğrenmiştir. Fallanassi köyündeki savaş sırasında Abeloth’un Luke’u ölümcül bir şekilde kavraması üzerine Luke, oğlu Ben’i, kaybettiği karısı Mara ve tüm Jedi Düzeni’ne olan sevgisine odaklanarak kendisini mümkün olduğunca Güç’e açmış, Aydınlık Taraf içine akmış, hücreleri güç patlaması yaşamış ve cildi altın renginde parlamaya başlamıştır. Luke’un gücü Abeloth’a zarar vermiş ve Luke, Güç’ü kullanarak Abeloth’un üzerine tavan kirişlerinden birini indirmiş, sonra da ışın kılıcıyla onu öldürmüştür. Luke, Nam Chorios gezegeninde Abeloth’u ararken mnemoterapide* ustalaşmıştır.

* Kathol Yarığı, Kathol sektöründe bir bölgedir. Nebula materyallerinin yoğun bir şekilde birleşmesinden oluşması sebebiyle yolcuk ederken manevra yapmak oldukça zordur.
* Hassat-durr, Baran Do’nun bilgeleri tarafından kullanılan Güç teknikleridir. Yerli Kel Dor dilinden Galaktik Basic’e çevrildiğinde, “paratoner” anlamına gelmektedir. Ustalaşıldığında kişiye comlinkler için menzil arttırıcı bir anten gibi görev yapma yeteneği kazandırır.
* Ayna-seff, Dorin gezegenindeki Baran Do’nun bilgeleri tarafından öğretilen, hassat-durr ailesine ait bir Güç tekniğidir. Ayna-seff ailenin diğer teknikleri gibi, kullanıcının vücudunu düşük seviyeli elektromanyetik bir radyasyonla kaplamaktadır.
* Aing-Tii, Kathol Yarığı’ndaki bir gezegenin yerlileri olan o bölgenin yakınında ikamet eden gizemli bir uzaylı keşiş ırkıdır. Bu ırkın bir çok üyesi Güç’e duyarlıdır.
* Mnemoterapi (damar yönlendirme olarak da bilinir), hedefin anılarını görselleştirmek ve yok etmek için kullanılan bir Güç tekniğidir.
Aing tii

45 YSS’de Luke, Güç düellolarında büyük bir dirence sahip olmuş, boynundaki kuvvetli bir Güç Tutuşu’nu kırabilmiş ve büyük Güç Yıldırımı patlamaları oluşturabilecek hale gelmiştir.

Luke, Columi Qresh kardeşleriyle yaptığı düello sırasında etrafa dışarıdan altın renkli alevler olarak gözüken Güç patlamaları dağıtmıştır. Ayrıca Aydınlık Taraf’ın Güç’ün Karanlık Tarafı kadar önemli olduğunu anladığı bir aydınlanma da yaşamıştır. Sadece Güç’ün olduğunu, geri kalan her şeyin sadece gerekli bir itme ve çekme, bir hayat halkası olduğu kanısına varmıştır.

Luke, ölümü üzerine bilincini Güç’ün ölüler diyarında sürdürmüş ve artık kendini ruh biçiminde göstermiştir.

Luke, Güç Hayaleti formunda

Diğer Yetenekler

Ama Luke güçlü, sandığından daha güçlü. Ve Luke’un tek bir amacı var. Sanırım onun saf bir kalbi olduğunu söyleyebilirsin.’ ―Callista Ming

Luke, İkinci Ölüm Yıldızı’nda Dun Möch*’ün tam tersini uygulammış Darth Vader’ın kalbine konuşarak sevgi aşılamıştır.. Genç Jedi başarılı olmuş, Anakin Skywalker kendisini tamamen kurtarmış ve Güç’e dengeyi getirmiştir.

* Dun Möch, dikkat dağıtma ve şüpheyi genellikle ışın kılıcı dövüşü ile birlikte kullanan bir savaş biçimidir.
Dun Möch

Babası gibi Luke da uzman bir pilottur. İlk Ölüm Yıldızını yok etmiş ve Darth Vader’den (Han Solo’nun yardımlarıyla da olsa) kaçabilmiştir. Ayrıca Luke, düşmek üzere olan İmparatorluk Yıldızı Destroyeri Liberator’ı, kontrol panelinde Güç’ün kendisine rehberlik etmesine izin vererek ve Klon Savaşları’nın sonunda babası tarafından gösterilen benzer bir başarıyı yansıtarak, Coruscant’a neredeyse hiç yaşam kaybına uğratmadan indirmeyi başarmıştır. Skywalker, hayatı boyunca bir Mandalor Bes’uliik savaş uçağından tutun eşinin gemisi Jade Shadow’a kadar muazzam bir çeşitlilikle pilotluk yapmaya devam etmiştir.

Liberator

Luke silahsız dövüş konusunda da becerikliydi. Silahsız dövüşte uzman olan Guri’yi* yenmeyi başarmıştır. Genellikle ışın kılıcı dövüşü sırasında Jabba’nın haydutlarından tutun, Darth Vader’i son düellolarında bir merdivenden aşağı tekmelemeye kadar, düşmanlarını yenmek için fiziksel saldırılar kullanmıştır. Tayf Gölü’ndeki düelloda Luke, Abeloth’u kafasına dirseğini iterek öldürmüştür. Ayrıca gücünü emmeye kalkışan Darth Krayt’ı sertçe vurarak ve gölün yüzeyine fırlatarak etkisiz hale getirmiştir.

* Guri, insan dişilerinin neredeyse mükemmel kopyası olacak şekilde tasarlanmış bir suikast droididir.

Luke, Galactic Basic, Huttese, Jawa Ticaret dili, Shyriiwook ve Yuzz gibi çeşitli dillerde konuşabilimekeydi ve bunların dışında on iki ortak dil daha biliyordu.

KaynakWookieepedia
Önceki İçerikYoda; 900 Yıllık Bir Çınar
Sonraki İçerikYeni Solo: Bir Star Wars Hikayesi Posterleri
Mehmet Ali Dede
Star Wars Evreni'nde çevirmen, yazar.