Yazımıza başlamadan önce, nedir bu Canon-Legends ona bakalım.

Expanded Universe, Türkçesi ile Genişletilmiş Evren. 1978 Splinter of the Mind’s Eye kitabından başlayarak, Disney’in 2014 yılının 25 Nisan’ında Genişletilmiş Evren’i durdurarak Legends adı altında toplayıp kenara itmesine kadar yayımlanmış tüm Star Wars kitapları, çizgi romanları, referans kitaplarına verilen isimdir. 2014 Nisan ayından itibaren yayınlanan her şey Canon sıfatına girer. Filmler ve The Clone Wars çizgi dizisi ise Canon’un temellerini oluşturuyor. Disney’in neden böyle bir hamle yaptığına girmeden önce Genişletilmiş Evren’in biraz içine girelim.

Genişletilmiş Evren, bilinen adıyla Legends

Şimdi dürüst olmanın zamanı, Genişletilmiş Evren’i yalamış yutmuş biri olarak tabiri caiz ise evrenin bir  kaosun içinde olduğunu biliyoruz. Lakin belirtmekte fayda var biz  evreni böyle kabul edip böyle sevmiştik bu her zaman iyisiyle kötüsüyle bizim Star Wars’umuzdu. Kaosa örnek verecek olursak; bir yanda gezegen patlatan antik Sith’ler. Starkiller gibi şişirilmiş balon karakterler. Diğer yanda bir X-Wing’i zor kaldıran Yoda’lar ve tüm bunların yanında  evrenin en güçlü varlığı olması gereken Seçilmiş Kişinin bu balon Old Republic karakterlerinin gölgesinde kalması gibisinden bir çok örnek verilebilir.  Onun dışında, Lucas’ın  yazarlara Luke, Leia, Han üçlüsünü hiç bir şekilde öldürülmeyeceğini söylemesi ile yazarlar  çok zor duruma  girmişti. Ama yazarlar imkansızlıklara rağmen karakterleri o kadar iyi işlemişlerdi ki, okurken hissetmemiştik.

 

Peki neden hiçmiş gibi itildi?

Bu soruyu  Disney’in para isteği gibi basit bir şey ile cevaplamak yerine bu konuyu biraz açalım. Öncelikle  Orijinal üçleme oyuncularının şimdiki görünümlerine uygun bir film çekmek zorundalar bu yüzden 6. filmin 30 – 40  sene sonrasını anlatmak zorundalar. Genişletilmiş Evren’de bu dönemde Yuuzhan Vong tehditi, Swarm savaşı ve ikinci galaktik iç savaş var. Ama bir sorun var bunlar filmleştirilmesi oldukça zor olaylar. Altını çizmekte fayda var bu romanlar Star Wars tarihinin görüp görebileceği en güzel romanlar şuan bile yüzlerce kendilerine evren diyen fantastik eserleri baya bir farkla sollayabilecek yapımlar. NJO serisi 19 kitap, Legacy of The Force 9 kitap, Fate of The Jedi 9 kitap  olmak üzere aşırı bir roman fazlalığı var.  Bu yüzden bu kitaplar filmleştirilmesi çok zor eserler, yani çoğu fanın iddia etiği gibi kötü oldukları için değil filmleştirilmesi  zor olduğu için kenara itilmek zorunda kalındı.

Filme çevrilmeye en uygun olan seri olan Thrawn serisini ise, oyuncuların yaşları yüzünden, Thrawn üçlemesini filme çevrilmesi imkansız olduğu için geriye tek seçenek kalıyor; Genişletilmiş Evren’i Legends adı altında kenara iterek, yeni filmlerin önünü açmak.

Peki bu karar doğru bir karar mı?

İşte tartışılan nokta tam burası, evet üzülerek veriyoruz ki Disney’in aldığı çok doğru bir karar ve bir kaç istisna hariç sözlerinde durdular. Spin off filmler, yep yeni kitaplar, yeni karakterler, yeni bir üçleme. Tamam bunların hiçbiri Genişletilmiş Evren ruhunu yansıtamadı veya Orijinal ve Öncül üçlemenin verdiği heyecanı veremedi. Vermesi ihtimal bire değildi zaten işin patladığı nokta ise bunların işleyişi olmuştu. Jacen gibi mükemmel işlenmiş, motivasyonu yüksek, bir amacı olan karakterlerden Kylo Ren gibi bir karaktere düşmek insanı “n’oluyoruz lan” dedirtmişti. Veya The Clone Wars gibi unutulmayacak bir seriden, Rebels gibi bir diziye düşmeleri. Yada Thrawn ve Luke Skywalker gibi efsane karakterleri doğru düzgün bir şekilde işleyememiş olmaları hatta onları bir komedi unsuru olarak kullanmaları insanı ister istemez etkiliyor.  Velhasıl  kelam ortada bir kalite düşüşü var bununda sebebi tabii ki Disney’in çocuk kitleye ulaşmak istemeseydi.

Yazıyı bitirmeden önce, Grand Master Luke Skywalker başta olmak üzere kahraman Jacen Solo’yu yüce kişilik Mara Jade’i Jedi’ların son ümidi Cade Skywalker’ı ve tüm diğer kenara itilmiş tüm Legends karakterlerini saygıyla ve özlemle anıyoruz.  Bir sonraki yazımıza kadar esenlikler dileriz

 

Önceki İçerikBattlefront II: Klon Savaşları Sezonu ve Daha Fazlası
Sonraki İçerikGüç’ün mirası: Darth Caedus
Eren Esatoğlu
Bir Star Wars hayranı. Amatör bir yazar. aynı zamanda genç bir donanımcı. En büyük hayali ise Star Wars'u Türkiye'de ileri taşımak