Jedi ve Silahı: Jason FRY’nin kaleminden, bir Luke Skywalker ve ışın kılıcı macerasını konu olarak ele alıyor.

Star Wars IV: Yeni Bir Umut ile Star Wars V: İmparator arasında geçen süreçte Luke Skywalker’in yaşadıklarını anlatan bir kitap. Kitap hakkında önce spoiler olmadan bir değerlendirme yapmakta fayda var.

Kitap içerikten önce tasarımı ile oldukça ilgi çeken bir yapıt. Kitabın başlangıcı ile anında kendimizi galakside buluyoruz. Karakter tanıtımına gerek olmadan yaşanan son olayların iç yansımaları vurgulanmadan, hikayeye hızlı bir giriş yapıyoruz. Öncelikle arkadaşlar, kitapta özel bir olay ve hikaye beklemeden okumalısınız. Beklenti içinde okunduğunda hayal kırıklığı oluyor. Yazar ve tasarımcılar bunun önlemini kitabın girişine bir başlık atarak, Bir Luke Skywalker Macerası olarak adlandırmış. Kitap neredeyse tamamen, Luke Skywalker’in gelişimine odaklanmış.

Arkadaşlarınız arasında sadece görsel Star Wars tekniklerini izleyip, yazısal Star Wars tekniklerine geçmek isteyen varsa, bu kitabı başlangıç olarak kullanabilirler. Akıcı ve klasik, sade bir dile sahip. Ağır ve bilinmez kelimeler çok yok. Bazı Star Wars kitaplarına göre, terim, çok içermiyor. Luke Skywalker’in karakter gelişimi ile yaşadığı bir olaya değinildiği için, sıkılmadan tek solukta okuyup tek lokmada yutulabilir.

Luke Skywalker ‘Daveron’ Gezegeninde

Güç Luke Skywalker’i ışın kılıcı eğitimi için Devaron’a çağırmaya başlayınca, bizde yazının spoiler olan kısımlarına geçebiliriz.

Ölüm Yıldızının yok edilmesinden hemen sonrasında kahraman ilan edilen Luke Skywalker Kızıl Taburda görev almaya başlıyor. Tabii kimsenin Luke’un sahip olduğu güçlerden haberi yok. Luke ise içinde yeşeren gücün farkında. Öğrenmeye hevesli olmasına karşın, bir öğretmeni yok artık. Kitap bu şekilde bir başlangıç yapıyor. Karakterin yaşadığı sevinç, gurur ve sıkıntılı duruma anında müdahale ediyor. Kimi zaman C-3PO ile kimi zaman R2-D2 ile güce uzanıyoruz ve Luke’un gözlerinden ışın kılıcımızı sallıyoruz. Luke Skywalker güç tarafındna Daveron gezegenine çağrılıyor. Eski Jedi söylentiler zaten kulaklarında. Bir çiftçi tarafından büyütüldüğü düşünülünce, sabır eğitimini aslında tamamlamış sayılır. Sadece gençliğin ona verdiği kandan, babasının kanı, yerinde duramıyor. Kitap boyunca, genç Luke esprileri, C3-PO2’nun sıradan sohbetleri ile oyalanıyoruz. Eğitimin asıl kaynağı kitabın sonlarına doğru. Luke Skywalker’un gerçek kimliğini açığa çıkaran kaynak. Yazarın başarılı kalemi ile, akıcı bir dilde, Luke’un ışın kılıcı eğitimine tanık oluyoruz. Luke Skywalker’in hayatı göz önüne alındığında, şuanda bilinen ilk Jedi Tapınağı ziyareti bu kitapta gerçekleşiyor. Düşünce kılıç oluyor. Düşünce düşman oluyor. Düşünce seyirci oluyor ve düşünce hiç oluyor. Kılıcı sadece bir samuray edası ile tutmadan, onunla bir olmak için mücadele veriyor. Böylece Luke kılıç ile bir oluyor. Sayın Anıl Saçak’a böyle bir metin ile beni tanıştırdığı için teşekkür ederim.

Jason FRY ve onun kaleminden Bir Luke Skywalker Macerası isimli kitabın yorumunun sonuna gelmedik. Ne yaptık? Hemen cevabını vereyim. Kitabı kule inşa edercesine övdük. Kulenin etrafını sarmaşık ile sarıp sağlamlaştırdık. Merak konusu okunacak bir kitap yaptık.

Öyle değil!

Sarmaşık çürüdü. Kule döküldü, döküntülerin arasında kayboldu. Kaybolması da gerekiyordu. Ben bir okuyucu olarak, Luke Skywalker’in macerasını anlatan bir kitap gördüğümde içinden hortlaklar çıkmasını beklerim. Kule yapan inşaat işçileri değil. Luke Skywalker gibi bir karakterin (canon) evrende yaşamı hakkında bilgisi hayli kısıtlı iken onu sadece kılıç sallayan bir kimsesiz çocuğa çevirmek, içler acısı bir durum. Kitaptaki düşmanı ise daha içler acınası bir seviyede. Legends evrene kıyasla, kitapta yer alan karakter gelişimi açıkçası zayıf kalmış.

Daha kapağı açarken, Ölüm Yıldızı 2 yok edilişinden sonra bir Luke görmeyi bekliyordum.

Daha kapağı açarken, Hoth Savaşından sonra, imparatorluk ile savaşan bir Luke Skywalker bekliyordum.

Daha kapağı açarken, açıkçası böyle bir kitap beklemiyordum. Luke Skywalker gibi bir karakterin böylesine soğuk bir kasap tavrı ile yavaşça kıyılıp yok edilmesine üzülüyorum. Üzülerek söylemeliyim arkadaşlar, alıştırıldık. Canon evrene geçiş sürecinde ilk çıkan ürünlerin, kitapların böylesine zayıf kalmasına alıştırıldık. Yeni yeni hikayeler toplanıyor ve anlamlı ürünler çıkmaya başlıyor. Bu kitabın tek iyi yanı, Star Wars zaman dilimi içinde kısa bir yere sahip. Böylece (çıkabilecek) bir kötü hikayeden kıl payı belkide kurtulmuş oluyoruz. Kitap kötü değil, hikaye olarak anca kendine yeter. Fakat anca kendine yetebilecek bir kitap yazılmışsa, geniş çaplı bir hikaye yazılsaydı gerçekten kötü bir hikaye çıkardı.

Jason FRY ve çevirmen M. Kerem SANATEL’e teşekkürler.

Önceki İçerikKayıp Yıldızlar Kitabında Kaybolduk
Sonraki İçerikHan Solo: Bir Star Wars Hikayesi Ön İnceleme