Güç Uyanıyor: Alemine Yolculuk

Claudia GRAY’ın yazdığı Kayıp Yıldızlar kitabını spoiler olmadan hızlıca irdeleyelim. Saf saf dizelim. Üst üste koyalım ve sonuçlarına bakalım.

İrdelendiğinde oldukça bol göndermelere sahip kitaptan Star Wars hayranları keyif alacaktır. Star Wars’ın olmazsa olmazı göndermeler, bol ama yerinde kullanılmış. Çok sıkmıyor. Değineceğim göndermeler var. Spoiler kısmında ayrı bir başlık altında yazacağım.

Safları sıklaştırıp yazıyı okumaya başladığınızda; Birbirini takip eden kelimeler, boğazımızı zarar vermiyor. Açık olarak akıcı bir dil bulunuyor. Karakterlerin iç dünyasının yansıması, anlaşılır ve etkileyici olmuş. Hayal ederek okumayı seviyorsanız, bu kitap umutlarınızı boşa çıkarmayacaktır.

Yer çekiminin etkisinde bu kitap adeta tuz oluyor. Üst üste binen bilgiler ve kitabın kendisi, yeteri kadar keyif vermiyor. Çünkü olay örgüsü ağı çok fazla geniş. Okuyucu olarak belli bir sayfadan sonra kesin bir beklenti içine girdim. Kahramanların bunca yaşadığı olay düşünülünce, kitabın sonucu istediğim beklentiyi kesinlikle karşılamadı. Karakterlerin önemi dikkate alınınca, sanırım temeli zayıf kalan bir bina gibi enkaz haline geldi, Kayıp Yıldızlar kitabı.

Jelucan’da Onurlu Bir Yaşam

Onur kavramı tartışılacak çok değerli bir konudur. Bırakın insanlar tartışa dursun. Ben burada bir kitap hakkında düşüncelerimi dile getiriyorum… Jelucan’lı insanlar ve Jelucan’a göç eden zenginler, göçlerinden zengin olanlar. Onlar onurdan bahsederler. Akrabalık ilişkilerinden, anne ve babaya karşı saygıdan bahsederler. Onurlu iki insanın birbirine karşı verdiği dostluk parçalarından bahsederler. Atalarımızın seçimlerini kötü bile olsa onurdan dolayı saygı duyulması gerektiğine inanan bir topluluk. Ciena Ree işte bu topluluğun kalbinde büyümüş bir isim. Sadakati. değer olarak benimsemiş bir isim. Star Wars evreninde sadakatin vücut bulduğu nadir karakterlerden biri. Onu özel kılan da bu. Bu yüzden karakterin gelişimi, yaptıkları seçimler, düşünceleri maruz görünebilir. Hatta affedilebilir. Sadece okuyucunun anlam bulamadığı, sadakatinin değerini hak etmeyen bir topluluğa hizmet edecek olması. Kitabın sonuna kadar bundan vazgeçmemesi.

Thane Kyrell, sadakatin karnını doyurmadığını bilecek kadar akıllı. İnançlara karşı saygı duyacak kadar zeki. Onurlu bir yaşamdan ona arta kalan sadece şiddet ve hakaret. Yine Jelucan’da yine Ciena Ree’nin yaşadığı şehirde. Onun farklı yaşaması, düşünen canlıların birbirine karşı mutlak rekabet içinde oldukları gerçeği. İki sınıfa ayrılan Jelucan gezegeni çok güzel bir düşüncenin parçası olmuş.

Düşünün, birbiri ile yarışan iki kabile var. Birinin durumu yerinde. Birinin durumu çok yerinde değil. Klasik bildiğimiz Dünya hikayesi. Püf nokta ise; bu iki durumdan çıkan iki çocuğun yapabilecekleri. İşte hikayenin temeli burada yatıyor. Başarısızlık ile birbirine kenetlenen iki insanı anlatıyor. Yapmamız gerekeni anlatıyor…

İşte Jelucan’da bulunan onurlu yaşam böylesine ders kitaplarına layık bir çift hayattan oluşuyor.

Bağlı olduğumuz değerler;

Yapılan her iyilik, yaşamak için bir sebebimizin olduğunu gösteriyor. Biz sadece uçan iki metal parçalarının içinde bulunan et yığınları değiliz! Yaşamlarımız, sevinçlerimiz, isteklerimiz ve hayallerimiz var. HANGİ DEĞER SEVİNÇ, İSTEK VE HAYALLERİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR? Sanırım hiçbir güç kullanıcısı bunu cevabının aşk olmadığını inkar edemez.

Ciena Ree kitapta Thane Ree ile aşk yaşıyor. Thane ile kıyaslanınca, hayatını değiştirecek yaptığı seçimlerin sayısı çok az. Fakat kırılma noktası Thane’den daha fazla. Ciena Ree milyonlarca insanın ölümünü düşünmeden kabulleniyor. Acılarını kalbine atıyor. Yavaştan çürümeye başlıyor. Çürükler kalbinde yeşermesine izin verdiği tek filize sıçrıyor. Thane Ree’ye olan aşkına. Aşka rağmen, ona istemeyeceği duygular besliyor. Fakat yıllarca bunun farkına varamıyor. Böylece galakside ikinci bir kişi daha aşkının önüne isteklerini koyuyor. Birincisi Anakin değil, Asajj Ventress’dir. Merak edenler, Karanlık Mürit kitap incelemesine göz atabilir.

Cevapsız Sorulara; Yanıtlar

Star Wars Evreninde yer alan bu kitap, imparatorluğun zirve yaptığı bir dönemi ele alıyor. Böyle bir kitapta bolca gönderme olması normal. Çünkü kitap, Yeni Bir Umut, İmparator (İmparatorun Dönüşü), Jedi’n Dönüşü filmleri zamanında geçiyor. Ele alınan konular ise, Star Wars takviminin bilinen en önemli konuları. Bazı YouTube kanalları göndermelerin can sıktığını söylemiş. Tarafsız olun dostlar! Eğer göndermeler böyle bir dönemde bu kadar bol olmasa Star Wars hayranlarını üzerdi. Böylesine bir kitabı, ancak hayranlar okur. Evrenin yeni bir sürece girdiği düşünülünce kitap, arada kalan sorulara cevap aramak için yazılmış duruyor.

ÖLÜM YILDIZINDAN KURTULANLAR

Darth Vader’in uzayda sürüklenişi. Bu konuyu ele almak her baba yiğidin harcı değil. Yazar bu konuyu ustalıkla işlemiş. Ciena Ree ile Vader’in karşılaşma sahnesi. Tek bir kelime olmadan, Ciena’nın düşüncelerine odaklanılmış. Tamamen ezilecek bir duruma düşen Lord Vader’i, enkazın içinden ustalıkla çıkarmış yazar. Nasıl mı?

Lord Vader, Falcon’un ateşi ile karanlık uzayda savruluyor. İmparatorunun en büyük projesi havaya uçuyor. Uzayda yalnız, bulunduğu araç savunmasız. Fakat yazarın Vader hakkında, Ciena’nın aklında kusursuz bir karakter olarak resmetmiş. Zalim, ürkütücü ve her daima kararlı. Önemli bir cevapsız soru yanıt bulurken, saçma sapan bir kurtarma girişimi böylece bulmamış oluyoruz.

JAKKU ÇÖLÜNDE YIKILAN HAYALLER

Bir ateş basıyor ve İmparatorluğun son kalıntıları çöl kumunun altında kayboluyor. Cienanın hayalleri, Thane’nin sevinçleri… İmparatorluk ve Asi İttifakı arasında yer alan savaş sona eriyor. Güç Uyanıyor Alemine bir kapı açılıyor. Rey’in yaşadığı AT-AT’in gövdesine bir kapı açılıyor. AT-AT silahları ile düşmana kan kustururken, Ciena Ree onun yan yatışını görüyor. Savaşta iki tarafın yenilgileri ele alındığında bir sonuç çıkıyor.

Ne yaparsan yap, hangi tarafta yer alırsan al, aşkın bir gün galip geleceği.

Jakku savaşı ile İlk Düzene uzanan yolculuğun sebeplerini anlıyoruz. Sonu gelmez bir sadakat ve bağlanma.

Son Not;

Aşka olan inanç ve tüm sadakat yeminleri düşünülünce, yapılan kötülüklere karşı verilen fedakarlıklar görülünce, bu kitap hepsini taşıyacak bir kalbe sahip. Yazar Claudia Gray ve çevirmen Orçun Demir’e, şahsım adına, teşekkür ediyorum.