The Clone Wars yedinci ve final sezonun 11. bölümü yayınlandı! Maul’un geçen hafta söylediği gibi, karanlık taraf hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve bundan sonra daha da kötüleşecek. Bu haftanın bölümü (“Shattered / yıkmak, parçalamak”) uygun bir şekilde adlandırıldı ve bunun ne anlama geldiği hakkında bir fikriniz varsa muhtemelen kafanızdaki şey doğru. Bu hafta, Darth Sidious o emri veriyor, galaksi asla eskisi gibi olmayacak.

Spoiler bölümü!

Bu bölümde, sadece ROTS’da neler olduğuna dair referanslar almıyoruz, filmden gerçek bir sahneye atlıyoruz ve sonra filmdeki kamera dışında devam eden sahneyi izliyoruz. Bu tamamiyle sihirli bir şeydi ve ROTS’u bir daha asla aynı şekilde izlemeyeceğiz. Bu bölümle beraber yeni bir bakış açısı kazanmış olduk.

1. Maul’un tutulduğu kapsül, özellikle Güç kullanıcıları için yapılmış eski bir cihazdı.

Kapsül

Geçen haftaki bölümde Maul’un yakalanmasının ardından klon birliklerinin onu nasıl tutmayı planladığını merak ediyorduk. Kesinlikle bir prangadan çok daha fazlasına ihtiyaç duyacaklardı. Bu hafta, Mandalorelular özel olarak bir Jedi’ı hapsedecek şekilde yapılmış bir mobil hapishane kapsülünü getirdiklerini görünce cevabımızı aldık. Kapsül, nesiller süren ve sonunda gezegenin yıkımına yol açan eski Mandalorian-Jedi savaşının bir kalıntısıydı. Bu cihaz türünün son örneği ve oldukça etkiliymiş gibi görünüyor. Ayrıca bu sahne Kuzuların Sessizliği filmine de bir gönderme:

Hannibal Lecter

2. Ahsoka Anakin’i tekrar görmeyi son anda kaçırdı.

Konsey görüşmesi

Maul’u ele geçirdikten sonra Ahsoka, zaferini paylaşmak için Jedi konseyi ile temasa geçti. Bu sahne Jedi ustaları Mace Windu, Yoda, Ki-Adi-Mundi ve Aayla Secura arasında devam eden bir tartışma üzerineydi. Savaşın General Grievous’un ölümü ile etkili bir şekilde sona erdiği göz önüne alındığında Jedi Konseyi, Şansölye’nin son zamanlarda elde ettiği gücü bırakmayı reddetmesi durumunda ne yapılacağı hakkında konuşuyordu.

Yoda

Bu sahne filmle eş zamanlı gerçekleşiyor ve Yoda’nın bu düşünce tarzının Jediları karanlık bir yere götüreceği hakkındaki yorumundan sonra, Anakin’in iyi haberi vermek için Şansölye’nin ofisine gittiği konuşmayı duyuyoruz. Ancak dizi Jedi Konseyi sahnesi ile devam ediyor ve Ahsoka sonradan tartışmaya katılıyor. Onlara Maul’u anlatıyor ve sonra Anakin’i soruyor.

Ne yazık ki, Mace ona Anakin’in Şansölye’yi Grievous hakkında bilgilendirmek için ayrıldığını söylüyor ve Ahsoka gerçekten eski efendisini bir daha asla göremeyeceğini fark ediyor. Ahsoka onu tekrar görmeye çok yakındı, Anakin Jedi ustalarının yanından ayrılalı sadece birkaç saniye geçmişti. Ahsoka, Jedi Konseyi’ne Maul’un Anakin için gördüğü vision’u hakkında hiçbir bilgi vermemeye karar veriyor.

3. Mandalore’deki zaferine rağmen Ahsoka hala bir Jedi olmaya hazır değil.

Clone Komutanı Rex ve Ahsoka

Ahsoka, Cumhuriyete ve Mandalorelulara Maul’u ele geçirmelerine yardım etse de bu bir Jedi olarak eski hayatına girmeye hazır olduğu anlamına gelmiyordu. Sadece görevini yapan bir vatandaştı ve şüphesiz konsey ile konuşmasında biraz hayal kırıklığına uğramıştı. Mace, kendisine “vatandaş” olarak daha fazla bilgi vermeyi reddetti.

Ancak Ahsoka’nın kararı sadece incinmiş duygulara dayanmıyordu. Cumhuriyet gemisindeki fırtına öncesi sessizlikte Clone Komutanı Rex ile arasında geçen konuşmada olması gerektiği gibi asla gerçekten bir Jedi olmadığını hissettiğini itiraf etti. Jediların barışın koruyucuları olması gerekiyordu, ama kendi zamanında bildiği tek şey savaştı. Rex, onun nasıl hissettiğini anladı ve kendisinin ve diğer klonların da savaş hakkında karışık duygulara sahip olduklarını kabul etti. Tabii savaş korkunç bir şey ama onsuz o ve erkek kardeşleri var olamazdı.

4. Ahsoka Anakin’in karanlık tarafa geçişini hissetti.

Anakin ve Windu

Rex, Ahsoka’yı kendi düşüncelerine bıraktı. Bu anda Ahsoka bir önsezi görür. Neler olduğunu tam olarak anlamıyormuş gibi görünüyor, ancak bir izleyici olarak neler olduğunu bizler tam olarak biliyoruz. Önsezinin başında, eski efendisinin sesini duyuyor. Duyduğu şey Cumhuriyetin tam kalbinde, Yüce Şansölye’nin makamında Coruscant’ta gerçekleşiyor.

Bu, filmde Jediların onu ihanetten tutuklamak için Palpatine’nin ofisini bastığı, Anakin’in Sith lordu Darth Sidious olduğunu keşfettiği sahne. Palpatine, kendi kırmızı ışın kılıcını çekti ve Mace Windu onu yenmeden önce odadaki diğer tüm Jediları hızla öldürdü. Padmé’nin ölmesi ihtimalini düşünen Anakin, Mace’nin onu öldürmesini durdurmak için harekete geçti. Ahsoka bu önseziyi gördüğü sırada olan olayların sesleri filmden direkt eklenmiş. Hikayenin geri kalanını zaten biliyorsunuz.

Sidious, Mace’i pencereden fırattıktan sonra Anakin

What have I done?

Burada sadece Matt Lanter’in Anakin Skywalker’ını değil, aynı zamanda aktör Hayden Christensen’in gerçek filminden sesi de eklenmiş. Ama sonunda, Mace’nin fırlatıldığı kırık pencerenin önünde dizlerinin üzerine düşen Anakin Skywalker’ın son sözünü söyleyen Lanter oldu.

Sidious emri verirken

Önsezinin sonunda Ahsoka, tüm dünyasını birkaç dakika içinde parçalayacak olan malum emri verirken Sidious’a bir göz atıyor. Tam olarak ne yaşanacağını bilmiyordu, ama önsezisi neyseki kendini savunmaya hazır olacak kadar ihtiyatlı olmasını sağladı.

“Execute Order Sixty-six!”

5. Rex, Ahsoka’ya önce ihanet etti.

Star Wars Rebels’ten Ahsoka ve artık yaşlanmış olan Clone Rex

Ahsoka, Jedi hayatını geride bırakmış olabilirdi, ancak Cumhuriyet gemisindeki zihin kontrollü klonlar için yeni aldıkları emir karşısında bir Jedi’dan farkı yoktu. Rex’in Star Wars: Rebels’te görünmesini göz önüne aldığımızda, geçen sezon ARC askeri “Fives” olayını öğrenmesiyle beraber onun Jedi katliamına katılmaktan kaçınmış olabileceğini düşünüyorduk. Ama Rex’in deneyimleri gerçekten onun lehine çalışıyordu. Onun “programlamasına” karşı savaşmaya çalışırken içerisindeki mücadeleyi net bir şekilde görebildik.

Silahlarını Ahsoka’nın üzerine titrek bir şekilde doğrulturken, ona düşünmesini sağlayacak bir isim vermek için mücadele ediyor: “Fives”. Artık dürtüsüyle savaşamayan Rex, Ahsoka’ya saldırıyor, ancak Ahsoka kaçmayı başarıyor.

6. Ahsoka Maul’u serbest bıraktı.

Ahsoka Maul’un hücresinde

Ahsoka Rex’ten kaçtıktan sonra klon komutanı Maul’un infaz edilmesini emretti, ancak askerler hücreye gitmeden önce Ahsoka Maul’u serbest bırakmak için ortaya çıktı. Bu biraz şaşırtıcı oldu. Maul’un kaçacağını haliyle biliyorduk ama Ahsoka’nın onu bırakmasına izin vereceğini hiç düşünmemiştik. Başlangıçta Maul, her şeye rağmen ona katılmaya karar verdiğini varsayarak, serbest bırakma nedenini yanlış anladı.

Fakat Ahsoka çabucak onun yanında olmadığını açıkça ortaya koydu. Sadece dikkat dağıtıcı bir şeye ihtiyacı vardı ve Maul bu tür şeylerde gerçekten iyiydi. Maul kendi yoluna gitmeden önce, ondan savaşma şansı istedi (muhtemelen ona ışın kılıçılarından birini vereceğini ummuştu), ancak Ahsoka isteğini reddetti.

Rogue One Darth Vader sahnesi

Anlaşıldığı üzere, ayrıca kimseye de sürpriz olmayacak bir şekilde Maul, elinde silah olmadan bile hesaba katılması gereken bir güçtü. Bunu da koridor boyunca yavaşça ilerleyip klonları katlederek gerçekleştirdiği kendisine ait muhteşem bir ‘Rogue One’ Darth Vader sahnesi takip etti. Ahsoka ise klonlardan birini ölümcül şekilde yaralamaktan kaçınmaya çalışıyordu, ancak Maul’un bu konuda herhangi bir rahatsızlığı yoktu.

Bir Durasteel panelini duvardan koparıp kendisine saldıranlara savurmadan önce paneli kendini savunmak için kullandı ve askerlerden birini paneli ona fırlatarak duvara çiviledi. Maul ilerledikçe, klonlar geri çekilmeye başladı ve A New Hope filmine gönderme olarak “close the blast doors!” sahnesini yeniden canlandırdılar. Ama patlama kapısı klonların arkalarından kapanmadan önce Maul, askerlerden birinin kolunu kapıdan Güç ile kendine çekerek koparttı ve kol yere düştü. Artık askerin kolundaki iletişim cihazı sayesinde Maul, kaçarken telsiz konuşmalarını takip edebilecekti.

7. Ahsoka Rex’i Sidious’un kontrolünden kurtardı.

Clone Fives, arkadaşı Clone Tup’a yapılan operasyonu izlerken

Rex, Ahsoka’ya “Fives”ı aramasını söylemesinin ardından Ahsoka, çip olayından sonra Rex’in bizzat kendisinin girdiği bir günlük raporu buldu ve klonlara yerleştirilen organik çipi keşfetti. Rex bu konuda endişeliydi, ama üstleri endişelerini görmezden gelmişti. Bununla birlikte, tüm resmi kanıtlar sansürlense de Rex’in olay hakkındaki kişisel raporu olduğu gibi duruyordu.

Bunu öğrendikten sonra Ahsoka, Rex’i yakalayıp sıhhiye kompartımanına götürerek beynindeki çipi bulup çıkarması için gemideki astromech droidlerini görevlendirdi. Diğer klonlar revirin kapısını yarmaya başladığında, Rex’in operasyonu çoktan tamamlanmıştı ve tekrar eski benliğine döndü, şimdi ise kardeşlerine onları kapıda tutmak için ateş etmek zorunda kaldı. Ancak şimdi Rex kolay bir çıkış yolu olmadan arkadaşı Ahsoka’yla kapana kısıldı, artık o da Cumhuriyet için yanındaki Jedi gibi bir hain olarak damgalanmıştı.

Ahsoka ve Mandalorelular

Bu bölüm mükemmelliğin animasyona dökülmüş hali. Dizinin hayranları uzun zamandır bunu bekliyordu fakat beklediklerine değdi. Bölüm hakkında her şey bu kadar. İşte bu Klon Savaşları, işte bu gerçek Star Wars! Disney’in son üçlemede yaptığı gibi geçmişi silip atarak değil, tıpkı bu bölümdeki gibi onu sahiplenerek yeni şeyler üretmesi dileğiyle, son bölümde tekrar görüşmek üzere…

Güç sizinle olsun…

The Clone Wars coşkusunu Discord sunucumuzda yaşayın!

Önceki İçerikClone Wars “Shattered” Bölümüne İlk Bakış
Sonraki İçerikTaika Waititi Yeni Star Wars Filmi, Leslye Headland Disney+ Serisi Yapacak
Mehmet Ali Dede
Star Wars Evreni'nde çevirmen, yazar.