Skywalker’ın Yükselişi Işın Kılıçlarına Yakından Bakış

Star Wars‘ın sahne ve kostümleri sayesinde, çok uzak bir galaksiden gelen karakterlerle ve yaşadıkları hikayelerle bağlantı kurmak için somut bir bağlantı buluyoruz. Lucasfilm arşivinin içinde, bu eserlere ve tasarımlarının arkasındaki hikayelere daha yakından bakacağız.

Yeniden şekillendirilmiş Skywalker ışın kılıcı, metal kabzanın ağırlığından yüzeyine kazınmış tarihe kadar bir aile yadigarı gibi görünüyor. Star Wars: Son Jedi’ın sonunda parçalandıktan sonra, prop yapımcıları ve konsept sanatçıları, bir zamanlar Luke Skywalker ve babası tarafından kullanılan ve sonrasında Star Wars: The Rise of Skywalker‘da Rey’in kullanması için bu ikonik silahı tam anlamıyla değiştirdiler.

Lucasfilm Arşivi’nden Madlyn Burkert, Skywalker destanındaki son filmden en sevdiği ışın kılıcı parçalarından üçünü paylaştı ve her biri için işçilikteki gizli ayrıntıları vurguladı.

Skywalker Işın Kılıcı

Orijinal üçleme için Graflex tipi kameranın flaş kolu kullanıldı. Günümüzdeki yapımcılar bu ışın kılıcını yeniden yaptılar. Bu yeni ışın kılıcı teknik özellik ve spesifik detaylara göre makine yardımı ile yapılmıştı ve altta New York’ta yapıldığını gösteren bir damga vardı. “Tabiki bu bir OG tasarımı.” diyor Burkert, eldivenlerle bu ışın kılıcını tutarken. Rey için yanmış lehim işaretleri, iki karık yarıma eklenmek için metaller ve bir deri parçası eklendi.

Tamamlanmış parça, dokuz Skywalker destanını anlatan filmde Güç’teki denge arayışının sembolüdür. Ayrıca Rey’in savaşında sahip olacağı sınırlı araç ve zamanın bir kabulüdür. “Eğer Son Jedi filminin sonundaki kırık ışın kılıcına bakacak olursanız sahne bize Rey’in ışın kılıcını tamir ettiğini gösterir.” diyor Burkert. “Bu lehim izleri Rey tarafından bırakılmış. Ve kapatılmamışlar. Rey ışın kılıcını tamamen elden geçirip tamir etmemiş ama olay ne biliyor musunuz? Rey’in bunun için vakti yok.”

Düşmüş Rey’in Çift Işın Kılıcı

Yeni Skywalker ışın kılıcı bizim dünyamıza ait bir iz taşımıyor olmasına rağmen Rey’in çift ışın kılıcının menteşesinde gizli bir Easter egg var, bu kılıcın Almanya’da yapıldığını gösteren bir damga.

Eldiven giydiğiniz ve düzgün kullandığınız sürece, sustalı silah bir bilek hareketi ile ortaya çıkıyor.

Burkert ilk tasarımların Rey’in çalışanları tarafından oluşturulduğunu düşünüyor ama silahla birlikte  Rey’in aydınlık tarafı çok göz önünde olacağına karar verildi. İki taraf arasındaki farkı daha da belirginleştirmek için Darth Maul’un Gizli Tehlike’deki çift taraflı ışın kılıcını anımsatan siyah ve kırmızı parçalar eklendi. “Çok fazla kırmızı detay var, biz genelde bu rengi karanlık taraf ile ilişkilendiririz. İmparatorluk ya da ilk düzen ile.” diyor Burkert.

Işın kılıcı meraklıları Darth Vader’ın kılıcındaki gibi kabzanın tutulduğu yerdeki  siyah detayı fark edebilir şeklinde ekliyor Burkert. Ayrıca bu kılıç kemerde güçlü bir mıknatıs tarafından tutuluyor. “Eğer kılıcı aktive edecekseniz, özellikle hareketli zamanlarda, kılıca bir güç, bir ağırlık uygulamanız gerekiyor.” şeklinde ekliyor.

Silaha cesaret, kullanılmış havası vermek için uçları yağlandırıldı. “Bu kılıca canlının yaydığı ısı gibi bir his verdi.” Ayrıca kılıçta gözyaşı ve yıpranma detayları var. Bir arşivci olarak, bir parçanın üzerinde onarımlar olsa bile tarihi korumak çok önemli diyor Burkert. “Bazı parçalara baktığında kullanılmış gözüksün diye boyandığını fark edebilirsin.Ama bazı parçalar açıkça çekim sırasında boya kaybettiler.” Burkert açıklıyor, “Biz nesnelerin hayatın bir parçası olduğunu göstermek için olduğu gibi tutmayı seviyoruz.”

Leia’nın Mirası

Düşmüş Rey’in kılıcından çok daha farklı, Leia Organa için yaratılan o minyon kabza çok zariftir. “Kılıç, Kraliçe’nin baş harfi olan K’nın işlendiği bir çantada.” Burkert kılıcın saklama kabını açarken Art Deco’nun doğasında bulunan aerodinamik şekillerden esinlenildiğini belirtiyor. “Bu hem areodinamik ve mekanik, ama aynı zamanda organik ve doğal.” diyor Burkert kabzadaki çiçek detayını gösterirken. “Bu çok keskin hatlara ama aynı zamanda güneş ışığının sakinliğine sahip. Ve ben bunun daha ziyade doğal olduğunu düşünüyorum.”

Sedef işleme ile birlikte kılıç boyunca gümüş ve gül rengi taban vurgulanmıştır ayrıca tasarımlar dönemin diğer ışın kılıçları gibi olması için sonuna bir D-halkası eklemişlerdir. “Kancası var ama aynı zamanda Orijinal üçlemedeki ışın kılıçları gibi olması için bir D-halkası da var.”

Eşsiz bir karakter için eşi benzeri olmayan bir tasarım. Ayrıca Burkert, film yapımcıları, Carrie Fisher, Star Wars hayranları ve film için; kılıcın Leia’ya ve onun karakterine, hikayesine uygun olması çok önemliydi diyor.

“Leia’yı tanıdığımız bunca zaman onu hiç ışın kılıcı tutarken görmedik. Bu yüzden onun için eşsiz bir şey olması çok önemliydi.” Diyor Burkert. Alderaan Prensesi ve Kraliçe Padmé Amidala’nın öz kızı olarak detaylar Padmé’nin kusursuz bir şekilde giydiği kıyafetlerine bir gönderme. “Trisha Biggar’ın kıyafetleri pahalı ve son moda gibi göstermek için harcadığı emeği gördükçe ışın kılıçlarının tasarımı açısından da aynı fikrin kullanıldığı düşünüyorum.”

“Kadınsı duruyor. Pahalı gözüküyor. Özel hissettiriyor.”

KaynakStarWars.com
Önceki İçerikStar Wars: The High Republic’ten Yeni Jedi Şövalyeleri
Sonraki İçerikThe Clone Wars Bölüm 8: Tekrar Birlikte(!)
Erdinç
Star Wars Evreni topluluğunun kurucusu.