Neden Han Solo Filmi?

Fragman yorumundan önce belirtmekte fayda var. Neden bir Solo filmi çekildi. Film fragmanından önce bu sorunun cevabını bilmenizde fayda var. Star Wars Evreni diğer tüm fantastik öykülere kıyasla sonsuz hikayelere sahip olabilecek çok geniş bir evren. Bu evren içinde şimdiye kadar Rogue One dahil dokuz film izledik. Onlarca kitap okuduk. Sıkı hayranlar dizilerini takip ettiler. Legends ve Canon kavramlarına adeta aşina olduk. Bütün bunlar içinde, Han Solo’nun çok önemli bir yeri var. Beyaz perdede ilk çıktığı zamandan şimdiye kadar, hakkında yapılanları göz önüne aldığımızda böyle bir karaktere film yazmak en akıllıca bir tercih. Özgür ve diğer Star Wars karakterlerine oranlar farklı düşüncelere sahip kişisel yapısı sayesinde büyük bir ilgiyi üzerinde toplamıştı. Star Wars Güç Uyanıyor’un ilk teaser yayınında, Kylo Ren’in ışın kılıcını tanıtım sahnesinden sonra, Şahini gördüğünüzde içinizde oluşan duyguları hatırlayın. Uzun zaman olmadı. 2015 yılındaydı. “Chewbacca, evdeyiz!” sözleri hala kulaklarımda benim. İşte o an Disney birşey fark etti.

Han Solo karakterine olan ilgi Star Wars evrenine olan ilgi kadar büyüktü. Han Solo filmi için düşünceler daha o zamandan şekillendi. Aradan üç film geldi geçti ve Solo filminin fragmanına olan bir sürece varıldı. Han Solo’nun özgürlükçü kişisel yapısı ve bu kişisel yapıya olan ilgi sayesinde bir Han Solo filmi izleme şansını yakaladık. Bu yapıyı da aslında karakteri ilk canlandıran Harrison Ford’un inatçı kişiliğine borçluyuz.

Benim adım … Senin Adın?

Han Solo. “Karşılaştığımız her iş, iştir.” Böyle bir sözün kişiliğine sahip birisi.

Sandığımızdan daha özgür, daha kötü espri anlayışında bir Solo filmi geliyor. Uçmak için doğan bir karakter. İyi biri değil. Sanılanın aksine, hilekar bir Solo ile karşılaşacağız. Düzenbaz bir insanın nasıl iyi olabileceğinin hikayesini izleyeceğiz.

Neyin peşindesin Solo?

Han Solo, yani genç Han Solo günü kurtarmanın peşinde ve cesurca kalkışacağı kaçakçılılık işi gerçekten gününü kurtaracak. Tek problem anlaşabileceği bir ekibe ihtiyacı var.

Lando Calrissian kaybettiklerini kazanmak için, Han Solo’ya ne sunuyor?

Bu oyun bütün bir galaksiyi değiştirecek bir oyun değil. Bu oyun bütün galaksiyi değiştirebilecek kişinin oyunu. Fragmanın ilk sahnelerinden bahsediyorum. Lando Calrissian’ın masasına, Han Solo tesadüfen gitmiyor. Oynayacağı kumar bir galaksiyi değiştirmeyecek. Kendi hayatını değiştirecek. Bildiğimiz Solo’nun ilk adımları atılacak. En iyi kumarbaza karşı en iyi dolandırıcı masada karşı karşıya. Bu masada ego var. Adrenalin var. Rekabetin babası var. Ama duyguya yer yok. Masada artan para ve onu kazanma hırsı belkide Calrissian’ı kör edecek. Millenium Falcon’u bütün masayı toplamak adına öne sürebilecek. İşte bahsettiğimde bu. Fragman bunu anlatıyor. Han Solo’nun Şahini kazanma ve onunla yola çıkması hikayesi.

Han Solo gerçekten intikam peşinde mi?

Hayır. Aslında, Han Solo’nun cephe aldıkları şeyler düşünülünce, fragmandan anladığım şu; Çok uzun zamandır beklediği fırsat onun düştüğü sıkıntılı durumundan kurtuluş anahtarı olacak. Sizce alacağı iş ne olacak? Tahmin edin. Tatooine desem aklınıza ne gelir? Jabba’nın sarayı. Hala aklına gelmedi mi? Dilinin ucunda biliyorum. 12 Parsek. Tamam bir şans daha. “Küçük olanlardan bahsetmiyorum. İmparatorluğun, büyük yıldız gemilerinden bahsediyorum.”

1 Parsek: 3,26 ışık yılına eşdeğerdir.

30.857 × 1012 km (Vikipedi bilgisi)

Genç Han Solo’nun hayatını kurtaracak iş Jabba’nın mallarını taşıma görevi olma ihtimali var. İmparatorluktan kurtulmak için gemiden attığı mallar. O! Spoiler oldu.

Hayır, bu sadece büyük bir varsayım. Bu varsayım beni heyecanlandıracak başka bir varsayıma götürüyor. Filmde meşhur Boba Fett’i görme ihtimalini. Canon evrenden birçok tanıdık karakter ile bu şekilde karşılaşacağımızı umuyorum, her ne kadar fragmanda yer almasalar bile.

Filmin baş kötüsü, kumarbaz Lando Calrissian’ın nasıl Han Solo ile çalışacağı merak konusu. Bu açıkça belli belkide. Alınacak iş, her ikisinin (hayatı) için önemli.

Gazeteler baskıları durdursun. Televizyon yayınları kessin. Filmin fragmanı hakkında detaylara boğulmaya hazırız.
İmparatorluğun yükselişe geçtiği bir döneme tanıklık edeceğiz.
Suç örgütlerinin altın çağına geçiş yaptıkları zaman diliminde, sadece güçlüler ayakta kalacak.
Arayış içinde olan yüzlerce zeki yaşam formunun seçimlerini göreceğiz. En bariz örnek 190 yaşında olduğunu söyleyen Chewbacca olacak.
Asla ve asla dememeyi öğreneceğiz. Bunu Han Solo öğretecek. Yapmam dediği her şeyi yapmak zorunda kalacağını göreceğiz.
Star Wars Evreni Türkiye hayranı olarak, bu filmden beklediğimi alacağım.
Beklediğim ise: “Hiçbir konu olmaksızın bol efektli bir görsel şölen.”
2016 yılında, Temmuz ayında senaryo ilk kez sızdırıldığında böyle bir yorum gelmişti…
McCaig açıklamasında “Senaryo şimdiye kadar yazılmış en iyi Star Wars hikayesi olabilir. Okurken hem güldüm, hem de ağladım. Gerçekten şanslısınız.” dedi.
Buradan açıkça, tamamen beklendik şeyler olacak. Alışılmışın dışına çıkılmayacak diyorum. Nasıl mı?
Şahin bir kumar masasında kaybedildiği orijinal üçlemede dile getirildiyse, filmde aynen göreceğiz. Fragman bunu işaret ediyor.
12 Parsek sıçramasına Güç Uyanıyor’da bile dile getirildiyse bunu yine göreceğimizi söylüyorum.
En azından bildiğimiz hikayelerden farklı bir hikaye çizemeyecekler. Bu beni rahatlatıyor.
Qi’ra
(Kadınlar her zaman her şeyi hisseder.) Filmin izlenebilir bütçesine çok büyük bir katkı sağlayacak önemli karakter. Kişiliği hakkında en az Solo kadar özgür yapısı olacak. Ekibin bir üyesi haline gelecek. Göz kamaştıran yıldız ve uğruna savaşılacak bir kadın. Han Solo’nun acaba ilk aşkı mı? İlk aşkı ise kaybı derin bir yara olur.
TIE Fighter ve Falcon it dalışında, bazı yeni tür silahlar gözüme çarptı. Hadi hayırlısı…
– Bize katılırsan sonsuza kadar yaşayacaksın.
Ölümsüz Han Solo. Yıllar sonra bile hatırlanacak biri olacaksın. Bu cümle güzel. Han Solo sonsuza kadar hatırlanacak. Star Wars Evreninde ve gerçekte. Bu cümle, bulunduğu dönemin kimyasını yalayıp yutmuş olan bir simyacının ölümsüzlük çalışmasını anlatmıyor. Bu cümle, döneminin muhalif bir edebiyatçının eserlerini sonsuza kadar yaşatabileceğini anlatıyor. Han Solo ise, ne bir simyacı ne bir edebiyatçı. Sadece kafası güzel bir kaçakçı…
KaynakStar Wars YouTube
Önceki İçerikYeni Solo: Bir Star Wars Hikayesi Posterleri
Sonraki İçerikLord Vader; Bir Devrin Yok Edicisi