Lord Vader; Bir Devrin Yok Edicisi

Büyük Jedi Temizliğinin Bilinmeyen Yüzü

Emir 66 aslında, Anakin Skywalker ve Karanlık Lord Vader’ın karakteristik ayrılışının sembolüydü. Jediların galaksiden silinmesi ve bin yıldır görülmeyen Sith’lerin galaksiyi ele geçirmesi…

Bir dönemi söndürüp başka bir dönemi alevlendiren iki kişi sadece iki..

CORUSCANT BİR DEVRİN BAŞLANGICI

“İmparatorluğun yükselişi hakkında hatırladığım şey…ne kadar sessiz olduğuydu. Klon Savaşlarının bitmek üzere olduğu saatlerdi, 501. Lejyon tedbirli şekilde Coruscant’a geri gönderildi. Bu sessiz bir yolculuktu; hepimiz ne olmak üzere olduğundan, ne yapmak üzere olduğumuzdan haberdardık. Şüphelerimiz var mıydı? Kendimize özel haince düşüncelerimiz var mıydı? Belki, ama kimse bir kelime etmedi. Ne Coruscant’a geri dönüşte, ne de Emir 66 verildiğinde ve biz Jedi Tapınağına girdiğimizde… Bir kelime dahi edilmedi.”
-501.Lejyon Klon Taburundan

Jedi tapınağında yükselen dumanlar tüm şehri korkutmaya yetmişti saldırının mimarı Lord Vader’dan başkası değildi. Olamazdı da.

Usta Jurook, tapınağın savunması için bizzat Usta Windu tarafından görevlendirilmişti, lakin binlerce klona ve karanlıklar lorduna karşına elinden bir şey gelmesi ümit bile edilemezdi.

Üstat Jurokk, boş koridorda ilerlerken ayak seslerinin yankısı kulağa müfreze yaklaşıyormuş gibi geliyordu.Üstat onun gelişini monitörden görmüştü. Anakin Skywalker. Yalnızdı. Dışarıda gecenin içinde duruyordu, omuzları geride, başını öne doğru eğmişti. 
”Anakin neler oldu? Üstatlar nerede?” Anakin dinlemiyor gibi gözüküyordu. Anakin’in arkasına baktı. Tapınağın ötesindeki gece, klonlarla doluydu. Taburlar ve tugaylar halinde. Binlerce…
”Bir şeyler oldu değil mi? Korkunç bir şeyler. Ne kadar kötü–?
Jurokk’un hissettiği son şey çenesinin altındaki yumuşak ete değen ışın kılıcı oldu. Mavi plazma kafasından fışkırarak çıkarken duyduğu son şey ise Anakin Skywalker’ın melankolik cevabıydı.
”Tahmin bile edemezsin..”

Knightfall operasyonunun başarısı tarihe kan ile yazıldı. Jediların ümitsiz çığlıkları ise ayrıntıdan fazlası değildi.  Hiç kimse, evet hiç kimse Yoda ve Windu gibi döneminin belki de tarihin en güçlü ustaları bile böyle büyük bir olayı tahmin edemezdi. 

KESSEL’DAKİ ÇIĞLIKLAR

Darth Vader’ın ilk görevi katliamdan sağ çıkan Jedi’ların izini sürmekti. Her istihbaratı değerlendirmiş, avlarını bulmak için galaksinin en uzak köşelerine gitmiş ve bulduğu her Jedi’ı öldürmüştü. Obi-Wan ya da Yoda’dan haber yoktu ama Vader her an tetikteydi. Her geçen gün Vader, bir zamanlar olduğu Jedi’dan biraz daha uzaklaştı. Anakin Skywalker’ın travma yaşadığı olaylarda, Vader başkalarına zarar vererek kendisini şekillendirdi.

Emir 66 dan sonra hayatta kalan bir takım Jedi, Kessel’de bir toplantı düzenlerken  Vader’ın karanlık silüetinin etrafı sarması çok da uzun sürmeyecekti.

Jedi Ustası, Shadday Potkin üstün gücüne ve kararlılığına  rağmen Vader’ın üstün yetenekleri  ve yok edilemez hırsının altında ezilmekten başka, yapabileceği hiçbir şey yok.

Vader tek bir kişi sayıca üstünlüğümüz var, daha fazla tartışma yok, planlama yok; Avımız bize geliyor. O öldüğünde İmparator büyük bir darbe alacak ve bizim tattığımız korkuyu ve acıyı tadacak”

-Shadday Potkin, Vader tarafından öldürülmeden dakikalar öncesi

Bir Jedi için en acılı ölümlerden..

Jedi  Ustası Koffi Arana, en yakın arkadaşı Shadday Potkin’in kılıcı ile  ironik bir ölümle yaşayanların dünyasına veda ederken; Vader’ın gücünün hafife alınmayacak kadar özel olduğunu birinci elden tatmış oluyor.

“İki Sith sadece iki…Jedi düzenini bir çöp yığınına çevirip kenara atabiliyor. Jedi öğretilerin ne yararı var? Sith’leri öldür ve İmparatorluklarını düşür işte bu kadar basit ”

-Koffi Arana ölmeden  dakikalar öncesinde

Jedi Şövalyesi  Sia-Lan Wezz, kelimelerin yetersiz olduğu bir ölüm..

“Nihayetinde burada ölecek olan kişi sensin”

-Sia-Lan Wezz, Vader’ tarafından öldürmeden hemen önce

 Bazıları, Darth Vader’ın İmparator’un emirlerini yerine getiren bir droid olduğunu iddia etmişti. Kimilerine göreyse profesyonel bir gladyatör ya da kelle avcısıydı. Hatta onun bir zamanlar çok ünlü birisi olduğunu ve şimdi de kimliğini gizlemek için “Darth Vader” adını alıp maske taktığını iddia edenler bile çıkmıştı.

Kashyyyk Kan Ormanı

Kashyyyk işgali sırasında, Milis kuvvetler ile Jedi’ları sonlandırmak için İmparator, Vader’dan başkasına güvenemezdi..

Kulka ve Siadem Forte
Jedi Şövalyesi Siadem Forte ve Iwo Kulka, Galaktik Cumhuriyet zamanın parlayan şövalyelerinden; ancak hiç bir şey Vader’ın karanlık silüetinin ışığını kapatmasına engel olamazdı.

“Vader, rakiplerinin  strateji ve manevralarını tahmin edebiliyor ve iki eliyle kullandığı kızıl kılıcı, rakiplerinin kılıçlarından her zaman bir adım önde oluyordu. Jedi’larla oynayan  Vader, Fortre’yi sol omzundan ardından da sağ bacağından yaraladı. Kulka’yı ise önce karnından sonrasında ise yüzünün yarısını ondan koparıp aldı”

Vader, acı içinde yatan Siadem Forte ve Kulka’nın acılarına son verirken
Jedi Şövalyesi Roan Shryne’ın kaderi diğer Jedi dostlarından farklı olmasa da kuşkusuz en özel ölüm ona ait olacaktı, çünkü Karanlık Lordun kimliğini öğrenebilen ender insanlardan biri olmaya layık olacak kadar güçlüydü.

“Shryne’ın midesi kasılıyordu ve kan öksürdü; düştüğü zaman sadece kemikleri kırılmamış organları da zarar görmüştü. Ölüyordu. Açıklıktan önce gökyüzüne sonra da dönüp Vader’a baktı”

“Seni bu hale Sidious’mu getirdi?

“Hayır Shryne” dedi duygusuz bir sesle “Bunu ben kendime yaptım, Obi-Wan Kenobi’nin yardımı ile”

Shryne hayretle baktı “Obi-Wan Kenobi’yi tanıyor mıusun?” 

Vader  ona baktı, “Hala anlayamadın mı? önceden ben bir Jedi’dım”

Shryne hala çözememişti “Sen Kayıp Yirmilier’den birisin”

“Ben yirmi birinciyim, Üstat Shryne. Anakin Skywalker’ı duymuş olmalısın. Seçilmiş olan.”

Sith’lerin getirdiği bu yıkımı toparlamak başka bir Skywalker’a kalsa da Lord Vader‘ın tarihe adını kanla yazmış olduğu gerçeğini Luke dahil hiçbir Skywalker değiştiremeyecekti. Sith’in İntikamı alınmış olsa da bedelini ödeyen tek kişi Anakin Skywalker’dan başkası değildi.

Anakin Skywalker başka bir devri bitirirken
Önceki İçerikSOLO: Bir Kaçakçının Hayatı/Fragman Yorumu
Sonraki İçerikNeden Han Solo?
Eren Esatoğlu
Bir Star Wars hayranı. Amatör bir yazar. aynı zamanda genç bir donanımcı. En büyük hayali ise Star Wars'u Türkiye'de ileri taşımak