Başlangıcı ile sürüklemeyi başaran, yeri geldiğinde etkileyici olan bir yapıt. Kelimeler ile çok sıkmayan, sık sık heyecan yer almasa da akılda kalıcı olaylarlar serisini önümüze seren bir yapıt.

Kendi tekniğini yapmış olan Vaapad ustası Jedi’n o sıra dışı zihni ile etkilendiğimi itiraf etmem gerekir. Yerli yersiz, lazer tabancalı adamların çıktığı ve ayrı bir renk kattığı romanın gelişme kısmına geçelim. Çünkü Usta Windu, kendi tekniği ile eğittiği çırağının peşinde.

Maalesef o sıradan insan ilişkisi olan bağı Mace Windu da hissediyoruz. Her ne kadar, gerçekleri öğrenme dürtüsü ile yola çıksa da, çırağını kızı gibi görüp bağlanması hikayenin zayıf yönü. En azından hikayenin başlarında böyle gördüm. Windu aslında görünüşünden farklı olarak, konseyde bence Anakin’den daha fazla reaktif. Fakat kendini durdurmayı başaran biri. Buda Anakin’den ayıran en önemli özelliği. Bu Vaapad tekniğini Jedi yöntemine çeviren kısmı. Sidious karşısında maalesef Jedi yönetimine çevirememiştir. Neyse hikayemizde Anakin filan yok.

Kahramanların Savaşı isimli Star Wars müziğini açtığımda hikayenin müziğe tepkisi bambaşka. Boyut değiştiriyoruz ve sanki Yuuzhan Vong evrenine giriyoruz. Bu kitap Windu’nun olduğu kadar Depa’nın da savaşını konu alıyor… Aslında tamamen Depa’nın savaşını konu alıyor.
Haruun Kal, burası kendini gerçekleştirememiş devletlerin unuttuğu bir yer gibi. Cumhuriyet’in ve Jedi’n yozlaşmış, umursamaz yüzü. Kontrol avuçlarında olduğu sürece böyle yerlerde yaşananlar Windu gibilerin bile umurunda değil. Olması gerekene gelince, güç kullanıcılarının yoğun olduğu bir yerin kontrol altında tutulması gerektiğidir. Chalk hakkında konuşulmaya başlandığında elbette feminizm kokusu alabilirsiniz. Fakat kitabın yazım tarihine baktığımızda bu kokuyu normal olarak karşılamak gerekir. Çünkü 2009 yılı ve sonrası Dünya da kadın cinayetleri maalesef arttığı yıllardır.
Kitabın ek olarak sunduğu, okuyucuya burada bir şeyler var, fazlasıyla dolu bir roman diye itilen ve sıkan bazı noktalar var. Sadece bu kitapla evrenin içine yüzlerce terim girmiş ve çıkmış. Örneğin; Burgu böceği ve vızıltı solucanı. Yazar genel yapıyı ve olay örgüsünü sunmadan önce, sayfaları değiştirince unutulacak onlarca terim eklemiş.
Bu savaş Depa’nın savaşı dedik. Hayal ürünü bir evrenin bize sunmaya çalıştığı ne olabilir? Balawai ve Korun arasında ki savaşta Depa’nın yerini bilerek ancak bu ayrıntıya ulaşabiliriz. Bunu size söylemek spoiler olur elbette.
Orman hakkında söylenenler ve Depa’nın ulaşılmaz olduğunun gösterilmesi bana tanıdık geliyor. Büyük bir güç ve o güce saygı duyan insanlar. Korkulardan değil, saygı duymaları gerektiğinden ve öyle hissettiklerinden, güce saygı duyan insanlar kitlesi karşımıza çıkarılıyor. Savaşa saygı duymak adı altında yazarın okuyucuya enjektör ettiği şiddete alıştırma duyusu var.
Bu kitap savaşa ve şiddete saygı duymamızı körüklüyor. Depa maalesef bu saygı kisvesi içine düşen, amaç için değil, savaş için savaşanlardan. Jedi terimi ile karanlık taraf kullanıcısı.

Sık diyalog dışında kısa paragraf ile ele alınan gücü kullanma kısımlar hakkını veriyor. İyi işlenmiş ve okuyucya iyi aktarılmış kısımlar buralar. Gücü kullanarak ileriyi görme veya helikopterin kaç tane olduğunu bilebilme. Ayrıca Vaapad tekniğini okuyucuya mükemmel bir şekilde aktarabilmiş yazar. Zayıf nokta bulan Windu’nun başarı hikayesine hoş geldiniz diyorum ve daha fazla spoiler vermeden yazımı sonlandırıyorum.
Sıkça Star Wars terimleri karşınıza çıkacak emin olabilirsiniz.

Önceki İçerikStar Wars Prequel Nefreti
Sonraki İçerikEA, Star Wars: Rise to Power Oyununu Duyurdu
Erdinç
Star Wars Evreni topluluğunun kurucusu.