Aslında yazılınlar bilinen mevzular olsada, yazılanların çoğunun yabancı dilde yer alması veya siz (klavyeye yakın) araştırmaya uzak gençlerimizin üşengeçliğinden dolayı başlık, Sifo-dyas reisin bilinmeyen yönleri olarak seçilmiştir.

Sifo-dyas bir zamanlar Jedi Konseyi üyesi iken görüşlerinden dolayı üyelikten çıkarılan bir Jedi’dır. İleride patlak verebilecek bir savaşın olabileceğini, Cumhuriyet’in buna hazır olması gerektiğini savunan Sifo-dyas’ın akranları görüşlerine karşı çıkmıştır. Israrları ve verdiği huzursuzluk neticesinde Jedi Konseyinden atılmıştır. Sifo-dyas fikirlerinden vazgeçmemiş ve klon ordusunu gizlice sipariş vermiştir. Bu siparişi aslında onu ileride savaş olabileceğini ikna eden Palpatine etkisinde vermiştir. Sifo-dyas ayrıca Kont Dooku ile yakın arkadaştır.

Sifo-dyas bu gizli klon siparişi verdiği sıralarda, Konsey tarafından Felucia’da bir göreve gönderilmiştir. Bu görev de Başkan Finis Valorum’un yardımıcısı Silman’da yer almıştır.

Aslında Palpatine bu konuda çok şanslıdır. Darth Maul’dan sonra ki yeni çırağı Kont Dooku’yu bir sınavdan geçirmek istemiştir. Bunun için en yakın arkadaşını öldürmesi gerektiğini söylemiştir.
Kont Dooku, yakın arkadaşını öldürtmek için bir kiralık katil tutar. Kiralık katil Pykes işi başarır. Saldırısından Silman sağ ve yaralı kurtulur. Burada bu ölümden önce Sifo-dyas’ın hala bir Jedi olarak görünen Kont Dooku ile yaptığı gizli siparişi anlattığı düşünülüyor. Buda Palpatine’nin ekmeğine yağ sürmüş oluyor…

Ayrıca Yoda, Sifo-dyas’ın yansımasını Klon Savaşları döneminde yaptığı meditasyonda görmüştür. Saklı olan ve aranan Sith’in gizli kimliğini açığa çıkarmak için zihin gücü mücadelesi vermiştir. Palpatine ile zihin yolu ile savaşmış ve Palpatine Yoda’nın kibrini kullanarak onun karanlık tarafı ile saldırmıştır. Her halükarda zihin savaşını Yoda kazansa da Palpatine için bir sıkıntı olmamış ve gizlenmeyi başarmıştır. Jedi’lar için ise Palpatine etrafında ki karanlık belli olmuştur.

Fakat gerçek olan şu ki neredeyse bütün senatoya yayılmış bu karanlık gücün etkisi altında kalmış sıradan bir senatör (başkan) olarak görülmüştür. Ne zaman ki gerçek şüpheler başlayıncaya kadar. (Anakin Skywalker’in Palpatine izlemesi için görevlendirilmesi.)
Sifo-dyas’ın ölü vücudu Felucia yerel halkı tarafından alındığı söylenen bazı söylentiler olsa da bu pek mümkün görünmüyor. Şayet o zaman Silman’ın da bulunması gerekir. Sifo-dyas’ın ölümü Kont Dooku’ya Sith unvanını kazandırmıştır.

Genel olarak bilinen kısımlara değindik. Şimdi kısaca bilinmeyenlere veya etrafta istenildiği zaman bulunamayacak bilgilere göz atalım.

Sifo-dyas’ın Işın Kılıcı

Işın kılıcı mavi renkle olmakla beraber başka bir ışın kılıcı kullanmadığı biliniyor. Şimdi ışın kılıcı ile ilgili ilginç olan kısıma geçelim. Sifo-dyas’ın ölümünden yıllar sonra Cumhuriyet Oba Diah adlı bir gezenin ayından tuhaf sinyaller alıyor. Efsane 104. tabur bu sinyallerin izini buluyor ve bir ışın kılıcı keşfediyor. Işın kılıcının Sifo-dyas’a ait olduğu anlaşılıyor. Plo Koon eşliğinde 104. tabura bu olayı araştırma görevi veriliyor. Fakat olay çözülemeden emir 66 patlak veriyor.
Angelfire isimli bir siteye göre Sifo-dyas’ın ışın kılıcının ilk tasarımı Darth Maul’un kılıcının bir küçük modeli idi. Rengi ise açık mordu.

Önceki İçerikLisanslı Star Wars Motor Kaskları Geliyor!
Sonraki İçerikBir Jedi Gelecek: Seçilmiş Kişi
Erdinç
Star Wars Evreni topluluğunun kurucusu.