Çok satan Star Wars Jedi: Fallen Order‘dan sonra merakla beklenen devam oyunu Jedi: Survivor için artık geri sayıma başlandı.
Star Wars Jedi: Survivor’ı erken erişimle deneyimleme fırsatı bulduk ve sizler için genel bir inceleme gerçekleştirdik. Bu genel incelememizde ilk oyundan 5 yıl sonra geçen Jedi Survivor’ın hikayesiyle ilgili bilgi paylaşmayacağız. Oyunun hikayesiyle ilgili derinlemesine incelemeyi daha sonra paylaşacağız.
Star Wars Jedi: Survivor hikayesi
Star Wars Jedi: Survivor, Star Wars Jedi: Fallen Order‘da milyonlarca oyuncuyu büyüleyen maceranın heyecan verici ve iddialı bir evrimidir. Fallen Order’daki olaylardan beş yıl sonra, daha deneyimli ve savaşta pişmiş Cal Kestis kendisini galaksi boyunca İmparatorluk tarafından takip edilirken bulur.
Başlangıçta bizleri İmparatorluk flamalarıyla kaplı Coruscant’taki Jedi Tapınağı karşılıyor. Cal’ın da elleri kelepçeli şekilde içinde olduğu gemiden Tapınağı izlediğini görüyoruz. Sonrasında geminin, Star Wars 1313’ün oynanış videosundaki gibi Coruscant’ın alt seviyelerine giden çukura girdiği gösteriliyor. Burada Star Wars 1313’e bir göz kırpma olduğunu düşünüyorum. Geminin alt seviyelere doğru süzülmesi bile bana 1313’ü anımsattı.
Gemi aşağı doğru süzülerek Coruscant’ın alt seviyelerine doğru iniyor. Burada bize eşlik eden askerlerin bir senatörden bahsettiğini duyuyoruz.Gemiden indikten sonra Coruscant’ın tekinsiz alt sokaklarında uzunca bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Yürüme esnasında senatörün bölgeye gelmesinden dolayı sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Bundan dolayı sokaklar boş ancak yine de Coruscant’ın alt seviyelerdeki ortamına hayran kalmamak elde değil. Respawn gerçekten güzel bir iş çıkarmış. Oyunda çevreyle ufak da olsa etkileşime girebiliyoruz. Etkileşim dediğim NPC’lerin kendi aralarındaki konuşmalara ve hareketlere detaylı şekilde tanık olabiliyoruz. Bazen komik diyaloglara da rastlıyoruz. 🙂
Uzun yürüyüş bittikten sonra nihayet bizi senatöre teslim ediyorlar. Hikaye tam olarak burada başlıyor. Bundan sonrasını sizlerin keşfetmenizi isteriz.
Jedi: Survivor yaklaşık 25 saatlik bir sinematik hikaye oyunu deneyimi sunuyor. Bu süre yan görevlerle birlikte bir kaç saat daha uzatılabilir. İlk oyuna göre hatırı sayılır bir artış söz konusu.
Star Wars Jedi: Survivor oynanışı
Oynanış olarak ilk oyuna benzer yapısı var. Işın kılıcı kullanımı biraz daha iyileştirilmiş ama hâlâ ilk oyundakine benzer. En büyük yenilik ise düşmanların kesilen uzuvlarının düşmesi. Evet, ilk oyunda bu büyük bir eksiklikti ve hayranlar tarafından yoğun eleştiriye tutulmuştu. 2000’lerin başında çıkan Jedi Knight serisinin sunduğu uzuv kopma dinamiklerine bakarsak, tepkilerin yersiz olmadığını görebiliriz. Günümüz teknolojisinde yapılabileceklerin sınırı yokken uzuv kopma gibi bir dinamiğin hikaye tabanlı ve ışın kılıcının yoğun olarak kullanıldığı bir oyuna eklenmemesi kabul edilemezdi.
Jedi Survivor’da uzuv kopması uzun yıllar özlemini çektiğimizi düşünürsek bence tatmin edici. Bazen tek vuruşta kopuyor bazen, uzun bir animasyon sonucunda. Jedi Knight serisi kadar iyi değil ancak tatmin edici. Işın kılıcı sopa gibi değil de az da olsa ışın kılıcı gibi hissettiriyor artık. Tabii bu hissiyat büyük ve küçük bosslar gelene kadar mevcut. Maalesef boss savaşlarında ışın kılıcı bir sopaya evriliyor. Jedi: Survivor’ın hikaye tabanlı bir arcade oyun olduğunu düşünürsek böyle olması çok doğal.
İlk oyundaki Güç özelliklerine ek olarak düşmanlara hasar verdikçe alan hasarı veren bir Güç özelliği eklendi. Bu özellik The Force Unleashed oyunlarında olduğu gibi çevredeki düşmanlara toplu ve alan hasarı veriyor. Bu özellik aynı zamanda menzildeki düşmanların beyinlerini bir süre bulandırıyor ve onları kolaylıkla öldürmenizi sağlıyor. Çok fazla Stormtrooper’ın olduğu yerlerde can kurtaran bir özellik diyebiliriz.
Açık dünya?
Açık dünyaya gelirsek. Oyunda toplamda 6 adet gezegen bulunuyor. Bunlar Koboh, Jedha, Coruscant, Tanalorr, Novah ve Garon. Bu 6 gezegenden hayranların ilgisini en çok çeken gezegen (biz dahil) Coruscant’tı.. Coruscant’ın keşfedilebilir olacağı haberleri yapılıyordu. Oyunun 155 GB olduğunu göz önünde bulundurursak haberlerin doğru olduğunu düşünmek yanlış olmazdı. Ama maalesef Coruscant her ne kadar mükemmel şekilde yapılsa bile keşfedilebilir değil. Sadece hikayenin izin verdiği kadarını görebiliyoruz. Keşfedilecek hiçbir alan yok. Coruscant, Star Wars ve oyunun geçtiği dönem itibariyle oyun için büyük öneme sahip bir gezegen. Durum böyle olunca bizim için hayal kırıklığı oldu.
Coruscant her ne kadar keşfedilebilir olmasa bile çok iyi dizany edilmiş. Reklam panolarıyla, trafik sesiyle, atmosferiyle oyunculara sinematik bir deneyim sunuyor. Özellikle ışın izlemenin (RTX) en belirgin şekilde farkını koyduğu gezegenin Coruscant olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Koboh ise Dış Halka’da tozlu bir gezegen olarak yer alıyor. Gezegenin doğal kaynaklarından ve kayıp hazinesinden zengin olmak isteyen bir madenci topluluğunun yuvası haline gelmiş durumda. Oyundaki yolculuğunuz sizi galakside çeşitli yerlere götürecek olsa da Koboh, Cal ve ekibinin operasyon üssü olarak hizmet veriyor ve Mantis’te seyahat etmediğiniz zamanlarda keşfetmeniz için geniş bir oyun alanı sunuyor. Maceranız sırasında daha fazla yeteneğin kilidini açtıkça Koboh’u daha fazla keşfettiğinizden emin olmanızda fayda var.
Star Wars Jedi: Survivor kişiselleştirme seçenekleri
Kişiselleştirme seçenekleri ilk oyundan fazlasını sunmuyor. Kostümler ilk oyundan farklı ve bence güzeller ancak yeterli sayıda değil. Standart sürümü ön sipariş verirseniz ekstra bir adet Hermit kostümü sunarken Deluxe sürümü ön sipariş verirseniz Hermit’e ek olarak Han Solo’dan esinlenilen Scoundrel ve Luke Skywalker’ın Bölüm 4’te Asilere ilk katıldığı zaman giyindiği sarı ceketli kostümden esinlenilmiş Rebel Hero kostümü sunuluyor. Kostümleri ilk oyundaki gibi farklı renk ve kombinasyonlarla daha da özelleştirebilirsiniz.
Kişiselleştirme seçeneklerinin öne çıkan kısmı ise ışın kılıcı tarafında olmuş. İlk oyundan biraz daha fazla farklı ışın kılıcı kabzaları ve renk desteği sunuyor. Özellikle oynanış esnasında tek taraflı ile çift taraflı ışın kılıcı arasında geçiş yapmak farklı bir değişiklik olmuş.
Star Wars Jedi: Survivor grafikleri
Grafikler üzerine çok fazla konuşmaya gerek yok. İlk oyunun üzerine katılmış şekilde muazzam bir sinematik deneyim sunuyor. Dünya tasarımları ve dokular harika hissettiriyor. Özellikle Coruscant ışın izleme (RTX) açıkken gerçekten oradaymışız gibi hissettiriyor. Respawn burada Unreal Engine 4’ün tüm hünerlerini en iyi şekilde yansıtmış. ANCAK! Oyun optimizasyon konusunda biraz sıkıntılı. Özellikle ışın izleme açıkken çok sayıda rastgele donmalar meydana geliyor. Işın izleme kapalıyken drop sayısı azalıyor ancak sinematik sahne geçişlerinde en az bir drop merhaba diyor. Takılma sorunları bir şekilde çözülebilir ancak oyunun minimum 8 GB VRAM istemesi optimizasyonun olması gerektiğinden kötü olduğunu gösteriyor. RTX 2060 gibi bir ekran kartınız varsa bu oyun size göre değil maalesef.
Star Wars Jedi: Survivor’ı EA Games’in sitesinden farklı seçeneklerle ön sipariş verebilirsiniz.
Jedi: Survivor hikayesinin derinlemesine incelemesi için takipte kalın. O zamana kadar Güç sizinle olsun!