Kılıçların renkleri ve bağlı olduğu gruplar, Eski Cumhuriyet döneminde keskin bir şekilde ayrılmıştı. Bu ayrım daha sonraki yıllarda uygulamadan düştü. Artık çoğu Jedi, kişisel tercihlerine göre Ilum mağaralarından mavi veya yeşil kristaller kullanıyordu. Başka gezegenlerden gelen kristallerin kullanımı oldukça sınırlıydı.

Mavi kılıçlar genellikle tüm zamanlarını ve gayretlerini dövüş becerilerini geliştirmeye odaklayan Muhafız Jedi Şövalyeleri tarafından kullanılırdı. Genellikle ışın kılıcı dövüşünü Güç tekniklerine tercih ederlerdi. Bu renk muhafız sınıfı arasındaki dayanışmayı ve tekdüzeliği simgelerdi.

Yeşil kılıçlar genellikle dövüş yerine Güç’ü, müzakereyi ve meditasyonu kullanmayı tercih eden Jedi Konsoloslar tarafından kullanılmıştır. Bu renk barışa bağlılıklarını simgeliyordu.

Kırmızı kılıçlar genellikle Sithler ve Karanlık Jedilar tarafından kullanılmıştır. Kyber kristalleri yerine sentetik kristaller kullanıyorlardı ve Sithler bunu bir üstünlük işareti olarak kabul ediyordu. Kristallere kırmızı rengini veren yaratıcılarının negatif enerjileriydi. Fakat Jedi Adi Gallia da kısa süreliğine kırmızı bir kılıç kullanmıştı.

Sarı kılıçlar genellikle konsolosların ve muhafızların öğretilerini birleştiren bir sınıf olan Jedi Gözcüler tarafından kullanılmıştır. Coruscant’daki Jedi Tapınak Muhafızları da bu renkte kılıçlar kullanıyordu.

Mor ve turuncu kılıçlar, Jedi Düzeni’nin düşüşüne kadar bazı Jedilar tarafından hala kullanılıyordu, ancak son derece nadirlerdi ve genellikle nesilden nesle aktarılırdı.

Ayrıca beyaz, siyah, kahverengi ve gümüş renkli ışın kılıçları da bulunmaktadır.