2019 yılının aralık ayında vizyona girmesi beklenen Star Wars Bölüm 9 filmi hakkında şimdi aklıma takılan önemli bir konunun cevabını sizlerle tartışmak için bu yazıyı açmış bulunmaktayım. Neredeyse tam bir yıl önce bugünlerde vizyona giren Star Wars 8 Son Jedi filminde gerçekten biz izleyiciler Son Jedi gördük mü? Yine, Master Luke Skywakerin filminde söylediği Son Jedi ben olmayacağım sözü gerçek mi olacak? Veya biz izleyiciler, Legends Evrene kıyasla Canon Evrende ilk Jedi ile onun mirası hakkında neler öğrenebiliriz? Sizce ilk Jedi’n mirasını öğrenmek mümkün mü?
Bence mümkün…

“Ona ne olduğunu biliyor musun?”
“Bir sürü dedikodu var. Onu en iyi tanıyanlar, ilk Jedi Tapınağını aramaya gittiğini söylüyorlar.”
Finn ve Han Solo arasında geçen bir diyalog.

Öncelikle Master Luke Skywalker’in, Ahc-To gezegeninde nasıl ve hangi yolla Jedi Tapınağı bulduğu bilinmiyor. Güç’ün bir çağrısı şeklinde mi, veya başka bir Jedi Tapınağında yer alan bilgiden istifade ederek mi buraya ulaştı kesin bir bilgi yok. Ahc-To gezegeninde yer alan Jedi Tapınağı gerçekten ilk Jedi Tapınağı mı o da belli değil. Fakat gerçek olan bir şey var ki, Luke Skywalker’in çok çok eski  Jedi Kitaplarını burada bulmasıdır.

“Galakside hiç bozulmamış yere, gerçekten sebepsiz yere geldiğimi mi, düşünüyorsun?”
Luke Skywalker’ın, Rey’e olan sözü.

Bu cümlenin açılımı bile burada yer alan Jedi Tapınağının gerçekten iyi korunduğunu gösteriyor. Son Jedi filminde yer alan tapınak adası diğer Jedi Tapınaklarına oranla neredeyse hiç tahrip olmamıştır. Özellikle tapınağın yerlileri Coppergrin ırkı buraya ister istemez büyük bir saygı ile yüzyıllarca özenle baktığı düşünülmektedir. Şimdi sıra geldi bizim başlığımızda yer alan sorunun cevabına…

Dostlar, Star Wars severler. Ben sizlere net ve kesin bir cevap yazamayacağım. Tartışılması gereken önemli bir konuya değineceğim. Bunun bir sebebi var. Türkiye’nin en çok okunan Türk Star Wars sitelerinden biri olduğumuz ve başta benim amacım olmak üzere, yine bu sitenin amacının Star Wars’ı Türkiye’de hak ettiği en yüksek yere taşımak olduğu için bu konuyu açmış bulunmaktayım.

İlk olarak;
Luke Skywalker, Bir Jedi ve Silahı kitabını okuyanlarda bilecekler ki Işın Kılıcı eğitiminin ilk zamanlarını tek başına tamamlıyor. Bu eğitimi kendisi tekrarlayarak yüceltiyor. Bunu ise Devaron gezegninde yer alan bir Jedi Tapınağında gerçekleştirdi. Burası, ileride Luke Skywalker’in Jedi Tapınağı açacağının ilk göstergesiydi.

İkinci olarak;
Rey karakteri gerçekten göründüğünden fazla cesarete sahip. Çok inatçı ve gözü pek. Zor zamanlarda Finn gibi kaçmak istemiyor. Kötülüğe karşı koyacak güce sahip. Tıpkı bir zamanlar Luke Skywaler’in yaptığı gibi. Rey’in geçmiş ve gelecek arasında yer alan bağı görmesi de ona bahşedilen büyük bir özellik. Obi Wan Kenobi ile Darth Vader arasında geçen düellonun gerçekleştiği Ölüm Yıldızı nın koridorunu gördüğü gibi.

Peki ilk Jedi mirasını Rey karakteri okuyacak mı? Luke Skywalker, eski ustası olan Master Yoda’ya kitapları okumadığını dile getirmişti. Zaman ve yaşadıkları gözünü kör etmişti. Kendisini Güç’e kapatmıştı. Tıpkı Rey’in dediği gibi. Merak duygusu bile ölmüştü. Fakat tüm bunların aksine Rey bu kitapları okuyacak mı?
Üçüncü olarak;
Son Jedi filminin son sahnesinde yer alan ve Canto Bight’de zor şartlar altında yaşayan bir çocuğun süpürgeyi güç ile kendisine çekmesi olayına değineceğiz. Galaksi var olduğu sürece Güç’ün var olacağına dair en büyük işaretti bu. Rey ileride Jedi mirasını okursa böylesine güçlere sahip çocukları eğitmek isteyebilir.

Kim bilir, o zaman Legends Evrende kalan Je’daii Order, Canon olur.

Önceki İçerikThe Force Awakens’ta Az Kalsın Genç Luke Skywalker’ı Görecekmişiz!
Sonraki İçerikDisney+ İçin Star Wars “Filmleri” Çekilmeyecek