Star Wars Güç Uyanıyor filmini 2015 yılında hepimiz merakla ve heyecanla bekledik ve izledik. Filmde bitmek bilmeyen tartışmalara yol açan olaylar gelişti. Hala daha tartıştığımız bu duruma kimileri “Saçmaladılar, böyle şey mi olur. Güç nedir bilmeyen kız bir anda Grand Master Jedi kıvamına geldi!” dedi, kimileri ise üçleme bitmeden ve Rey‘in geçmişini öğrenmeden yorum yapmamayı tercih etti. Önceki kısım bu tutuma yine müdahil olarak “Rey filmde küçük kızken Jakku’da terk edildi. Ne gibi bir geçmişi olabilir ki? Saçmalık olamaz böyle bir şey!” tavrını ortaya koydu. Benim bu tartışmaları en azından ufakta olsa dindirecek bir teorim var…

Filmi ilk gün ilk seansta ilk kez ve objektif şekilde izlediğim süreçte bu sahneler meydana gelirken aklıma anında bir teori geldi! Ve bu teorimi destekleyen gerekçeler ise Son Jedi teaser’ında ortaya çıktı. Öncelikle Rey kızımızın fütursuzca yaptığı hareketlere bakalım.

İlk olarak Rey, hiç bir bilgisi olmadan (en azından şuan öyle biliyoruz) İlk Düzen‘in Starkiller Üssü‘ünde  tutsak edildiği sırada Kylo Ren‘in kendi üzerinde zihnini okumak amacıyla giriştiği Akıl Oyununu geri teptirip Kylo Ren’in beynine erişip en büyük korkusunu suratına vurmasını biraz değil bayağı yadırgayanlar ve saçmalık olduğuna inananlar oldu. İkinci olarak ise yine hiç bir bilgisi olmadan ve yine İlk Düzen tarafından tutsak edildiği sırada kurtulmak amacıyla giriştiği Akıl Oyununu başında duran İlk Düzen mensubu Stormtrooper üzerinde denedi. İlk denemesinde başarısızlığa uğradı ama ikinci denemesinde giriştiği Akıl Oyununu yapabilmeyi başardı..

Üçüncüsü ve en çok tartışılan olayı ise Kylo Ren ile yaptığı düellosu.. İzlediğimiz üzere Rey kızımız Kylo ile yapmaya başladığı düellosunun başlarında biraz haliyle bocaladı. Sonrasında pozisyonlarının kilitlendiği noktada Rey kızımız Güç‘ü aklına getirerek Kylo Ren’e combolar patlattı. Rey comboları patlattı hayranlar ise bu durumun büyük saçmalık olduğunu dile getirdi. Bir yandan haklılar, Rey’in nasıl bu kadar yükseldiğini ve yıllardır eğitim alan birini nasıl kolay bir şekilde yendiğini bilmiyorlar. Bir yandan Kylo Ren, Chewbacca’nın Bowcaster’ı ile derin yara almıştı ve bu darbenin üzerine yenik düştüğünü düşünebiliriz. Ama Kylo Ren’in yara alıp yenik düşmesine inanmayanlar ve saçmalık olduğunu belirtenler de oldu… Şimdi fazla uzatmadan teorime ve ufakta olsa gerekçelerine girelim.

Rey’in Güç ile olan münasebetinin bu kadar yüksek olmasının ilk nedeni Güç’e duyarlılığının yüksek olması ve en önemlisi eski Obi-Wan Kenobi Efsanevi Yaşam Öyküsü kitabında Obi-Wan Kenobi’nin Güç ile bir olduktan sonra Luke’a Vader ile yaptığı düellolarında büyük yardımlar ettiği gibidir. Evet Obi-Wan’ın, Luke’un Güç kullanma ve ışın kılıcı düellolarında muvaffak olmasına büyük etkisi var. Ta ki Luke’un “Jedi’ın Dönüşü”ndeki Vader ile yaptığı son düellosuna kadar.. Obi-Wan, Luke’un babasıyla yaptığı son düellosunda yardımcı olmuyor. Bu durumda Rey kızımıza galaksinin kaderinin değişmesi için Güç ile bir olmuş kişinin yardım etmiş olması gayet mantıklı geliyor.. Güç ile bir olmuş ve yardımcı olabilecek Jedi’lar ise Qui-Gon, Yoda, Obi-Wan ve Anakin. Bu dört Güç ile bir olmuş Jedi’dan biri veya “ikisi” Rey kızımıza film boyunca verdiği mücadelesinde yardımcı olup, Rey kızımızın fütursuzca yapabildiği hareketleri yapmasında büyük etkisi olabilir. İyi düşünün!

Bu tür Güç yardımlarının örnekleri Legends‘ta ve dolaylı olarak Gizli Tehlike‘de de var. Legends’takine gelirsek, okuyanlar bilir, Jedi Akademisi kitap serinin son kitabında Luke’un eski Sith Lordu Exar Kun ile verdiği mücadele. Bu mücadelede Luke etkisiz eleman olduğu için Güç ile küçük yeğeni Jacen Solo’nun vücudunu kontrol ederek Exar Kun’u def etmesi. Gizli Tehlike filminde ise Anakin‘in Pod Yarışı’na başlamadan Qui-Gon’dan güç ile ilgili talimatlar alıp yarışta muvaffak olması..

Teorimin gerçekçiliği için örnekleri verdim, örneklerin yanı sıra gerekçelerimin olduğunu belirtmiştim. Gerekçelerim ise Son Jedi Teaser’ında saklı.. Son Jedi’ın ilk Teaser’ın da herkesin duymuş olduğu üzere Yoda ve Obi-Wan’ın seslerinin olması bu teorimi destekler nitelikte! Şimdi diyeceksiniz bunun teorinle ne alakası var? Alakası hemde çok var, yukarıda Güç ile bir olmuş birinin başka bir Güç kullanıcısına rehberlik etmesi ve rehberlik edebilecek Jedi’ların kimler olduğunu belirtmiştim. Son Jedi’ın Teaser’ına dayanarak Rey kızımıza mücadelesinde rehberlik eden Jedi’ların Obi-Wan ve Yoda’nın olduğunu çıkartabiliriz! Teaser’da Yoda “Training” gibisinden bir şeyler söylüyor. Obi-Wan’ın ise ne söylediğini çıkaramadım. (Biliyorsanız veya çözdüyseniz aşağıda yorumlarda belirtin.)

Uzun süre beklettiğim ve kimseye bahsetmediğim teorim bu. Düşüncelerinizi ve teorime eklemek istediğiniz noktalar varsa aşağıdan yorumlarda belirtin.

Önceki İçerikRobot Chicken 9. Sezon’da ‘Rogue One’ ve ‘Force Awakens’ Parodisi olacak!
Sonraki İçerikJedi ve Sith Felsefesi
Erdinç
Star Wars Evreni topluluğunun kurucusu.