Başlığı gördüğünüzde muhtemelen içinizden “işte Empire Strikes Back’te Bespin’de ilk kez karşılaşıyorlar” demiş olabilirsiniz fakat üstünde çok durulmasa da Vader ve Luke ilk olarak orada karşılaşmadı.

Bu konuya hayret ediyorum doğrusu. Böylesi önemli bir olayı çizgi romanda göstermek bence hafif kalıyor. Gelin görün ki zaten halihazırda ülkemizde çizgi roman takip eden çok yok. Çizgi romanda göstermeleri büyük bir problem değil ama keşke bu olayı daha iyi pazarlasalardı. Ben de bu bilginin tüm Star Wars fanları tarafından bilinmesi için şu an bu yazıyı kaleme alıyorum.

İlk Death Star’ın yok edilmesinden sonra Asiler büyük bir zafer elde etmişti ama bunu kutlayacak rahatlıkları yoktu zira İmparatorluk o günden sonra eski imparatorluk gibi olmadı. Daha saldırgan, merkeziyetçi bir hal aldı. Silah üretimi arttı. Inferno Squad adında bir özel tim dahi kuruldu. Asiler de bunun bilincindeydi ve rehavete kapılmadılar. Marvel’ın Star Wars (2015-…) serisinde de gösterildiği gibi Asiler sürekli imparatorluğun yaptırımlarına karşı sabotaj gerçekleştirme içerisindeydi.

Luke, Han ve Leia silah üretimini sabote etmek için bir tesise sızıyorlar. Onlara eşlik eden Imperial Officerları etkisiz hale getirdikten sonra tesisi yok etmeyi amaçlıyorlar fakat bunu yapmaları için ana güç merkezine ulaşmaları gerekiyor. Ulaşamıyorlar!

Çünkü o esnada o tesise biri daha geliyor:

Tabii bu sırada Chewie Falcon’un içinde çevreyi gözetliyor haliyle Vader’in geldiğini Han’a telsizle iletiyor. O esnada Han’ın teşvikiyle Chewie uzak mesafeden Vader’a ateş ediyor fakat Vader bunu hissedip engelliyor.

Vader’in yanına gelen Stormtrooperlara tesise bir asi saldırısı olduğunu belirtiyor. Vader -tıpkı 4.filmde Obi-Wan’ı hissettiği gibi- tereddütsüz bir şekilde tesise saldıranlardan birinin “Death Star’ı yok eden çocuk” olduğunu biliyor.

Burada çizgi romana küçük bir ara verelim ve Darth Vader’in Luke takıntısını biraz açalım. Vader daha onunla karşılaştığı ilk anda -yani kendi fighterı ile Luke’un X-Wings’ini tam vuracakken- ondaki gücü hissediyor. Daha sonra Death Star yok olduktan sonra Luke’un peşine düşüyor. Daha oğlu olduğunu bilmeden yapıyor bu hareketleri. Keza Darth Sidious Empire Strikes Back’te Vader’a bu çocuğun Skywalker olduğunu söylemeden çok önce Vader durumu biliyordu. Bunu da bir dahaki yazımda detaylı şekilde anlatacağım. Şimdi dönelim ana konumuza…

Asiler, kaçış planını değiştirip AT-AT çalmaya ve buradan onun yardımıyla kaçmaya karar veriyorlar. Tam bir Han Solo fikri, öyle değil mi? O esnada Luke’u koridorda yalnız başına yürüken görüyoruz ve ona Obi-Wan sesleniyor. Kenobi’nin sesini duyan Luke, Vader ile yüzleşeceğini ve babasını ve  ustasını öldüren adamın işini bitireceğini söylüyor Kenobiye. Kenobi ise ona kaçmasını söylüyor ama nafile Vader aniden Luke’un karşısına dikiliyor.

Sonra baba ve oğulun ilk diyalogları vuku buluyor.

Vader: O silahı (ışın kılıcı) eğitimsiz bir çocuk gibi tutuyorsun. Buna hakkın yok. Sen çocuk, bir Jedi değilsin! Kimsin sen?

Luke: Sen babamı öldürdün.

Vader: Daha spesifik olmalısın; bugüne kadar çok baba öldürdüm.

Vader ve ünlü kara mizahı…

Luke bu diyalogtan sonra öfkesine yenik düşüp Vader’a saldırıyor ve tek hamlede yere düşüyor. Sonrasında Vader, Luke tam ona tekrar saldıracakken güç ile elindeki kılıcı çekiyor. Vader kılıcı bir süre inceledikten sonra: “Demek bu kılıcı sana Obi-Wan Kenobi verdi. Kullanmayı öğretememesine yazık olmuş. Zaten ondan hiçbir zaman iyi bir usta olmadı.”

Luke’u bu kadar çabuk alt ettiği için onu Death Star’ı yok eden çocuk olarak tahmin etmiyor Vader. Ve ona hayatı karşılığında bir teklifte bulunuyor. Asilerin lokasyonunu söyle falan filan. Hiç değişmez bu. Bunun yanında kendisini Death Star’ı yok eden çocuğa götürmesini talep ediyor. Luke ise ölmeyi tercih ettiğini söylüyor karşılık olarak. Vader karşısındaki çocuğun dileğini yerine getireceği sırada elinde tuttuğu ışın kılıcına bakıyor ve ağzından bu kelimeler çıkıyor:” Bir saniye! Bu ışın kılıcını tanıyorum. Bu bir zamanlar…” cümlesini bitiremeden Han Solo’nun kullandığı AT-AT Luke ve babasının bulunduğu yere bodozlama giriyor ve Luke ve Vader’in yolları bir süreliğine ayrılıyor.

Şimdi hatırlayın Luke ilk olarak Anakin’in lightsaberini kullanıyor. Sizden ricam bu sahnede Vader’in yaşadığı şaşkınlığı hissetmeniz. Yıllar sonra o kılıcı görmesini bir hissedin… İşte buram buram Star Wars kokan hikaye!

Çizgi roman devam ediyor tabii ama onu okumayı da size bırakıyorum. İlk cildi Türkçeye çevirdiler bile: Star Wars: Skywalker Saldırıyor. (Star Wars cilt 1 olarak bulabilirsiniz.)

Bu olay bence Star Wars evrenindeki en ironik  olaylardan biri. Aynı zamanda sonun başlangıcı olarak da nitelendirebiliriz. Özellikle Vader’in Anakin’in kılıcını görmesi merakını daha da alevlendiriyor.

Önceki İçerikSDCC 2018: Hasbro Star Wars Figürleri
Sonraki İçerikAbeloth Hakkında Her Şey
Darth Gegić
Hayat felsefesinin oluşumunda Star Wars'in büyük bir katkısı olduğunu düşünüyor. Şimdi de franchisea vefa borcunu ödemek için canla başla mücadele ediyor. En büyük hayali başarılı bir film senaristi olup Star Wars için bir hikaye yazmak.